Het was een gezellige drukte in de grote tent met live muziek.
Het was een gezellige drukte in de grote tent met live muziek. (Foto: KoosOphorst)

Uniek mooie 4e editie van A Local Swim Westland

Bijna 600 deelnemers zwommen mee met de 4e editie van A Local Swim Westland. En wat voor een editie! Kippenvel en emotie wisselden elkaar af.

Om 11.30 uur zag het terrein er puntgaaf uit en stonden de vrijwilligers in de startblokken om de deelnemers te ontvangen die in 3 shifts aanmeldden. Na het openingswoord door de voorzitter van de Stichting ALS Westland Linda Slaghuis las Paula Jabben haar speciaal voor ALS geschreven gedicht voor. Burgemeester Bauke Arends sprak ook een woord tot de deelnemers en Martin Hoogslag van Reddingsbrigade Monster gaf de deelnemers veiligheidsinstructies mee voor in het water.

Bewegende badjassen

De warming up die daarna volgde was ontzettend leuk. Honderden oranje badjassen bewogen enthousiast mee met de meiden van de Gym. Daarna vertrokken de bussen naar het starteiland van de Brede Lee waar een enorme gele opblaaseend opgesteld stond. De speaker op het starteiland, Arthur Zuijderwijk, interviewde verschillende deelnemers en starters. Afgewisseld met muziek door Rob van Veen. Verschillende personen die uitgenodigd waren om een startschot te geven hebben een dierbare met de ziekte ALS, hebben zelf ALS of hebben een dierbare verloren aan de ziekte. Heel fijn dat zij er bij waren. Ook ambassadeurs van de Stichting ALS Westland losten een startschot en de directeur van de Stichting ALS Nederland. Het publiek op de kades van de Lee gaven de deelnemers een flinke steun in de rug. Zij moedigden aan, riepen naar bekenden in het water, hingen spandoeken uit en lieten hen even rusten als ze het moeilijk hadden. Muzikale groeten kwamen onder andere vanaf de kant door een grote delegatie van het Westlands Mannenkoor, Zeemanskoor Onder Zeil, De Troubadours en Peter Kruithof. De laatste zwom mee en ging uit het water om speciaal voor de aanwezige patiënten en hun partners een paar nummers te zingen.

Knuffel

Bij de finish kregen de deelnemers een warm welkom door Rob Veenman en kregen zij trots hun medailles omgehangen. Na even bijgekomen te zijn op een speciaal voor hen ingericht deel van het terrein begaven ze zich tussen hun fans voor een knuffel, een drankje en een hapje. Het was een gezellige drukte in de grote tent met live muziek van W2 en DJ’s. Op het podium werden de snelste zwemmers in het zonnetje gezet en de top 3 van individuen en teams die de hoogste donatiebedragen hadden ontvangen. Dit waren de Malle Pietjes met hun unieke en grootse oud-ijzer inzamelactie, Team Sjaan, Sven & Rick, Jeanet van Holsteijn, Coen v.d. Ende en Joe Boers. De organisatie sprak speciale dank uit aan het Oranje Comité De Lier, Reddingsbrigade Haaglanden - Monster, Brandweer De Lier, Hoogheemraadschap Delfland, EHBO afdeling De Lier en dokter Blom, Adfysio en de grote groep vrijwilligers, de deelnemers en alle personen en bedrijven die gesponsord hebben.

Emotie bij het omhoog houden van de cheque van € 838.000,-. Heel belangrijk geld dat gebruikt zal worden voor onderzoek naar de oorzaak en mogelijke oplossing van de zenuw-spierziekte ALS en voor de kwaliteit van zorg en leven van patiënten nu. Samen sterker tegen ALS. Westland was groots op 6 augustus.


Uitvoering aardwarmteproject Polanen in zicht

Het aardwarmteproject Polanen in Monster gaat vanaf september handen en voeten krijgen, zo is de verwachting. Het terrein wordt vanaf die tijd voorbereid op de komst van de installatie die naar aardwarmte gaat boren. De werkzaamheden voor de aanleg van het warmtenet beginnen over twee maanden, in oktober.

Door Evelyne Lammerding

Het project Aardwarmte Polanen wordt het achtste aardwarmteproject in Westland. Het archeologisch onderzoek op het terrein is recent afgerond. Uitsluitsel is nog niet gegeven, maar de verwachting is dat vervolgonderzoek niet nodig is. Dat betekent dat de grond in Monster vanaf september kan worden klaargemaakt voor de komst van de boorinstallatie. Zo wordt het terrein geëgaliseerd, voorzien van een vloeistofdichte vloer van beton en leidingen en vinden heiwerkzaamheden plaats. Dat laat projectleider Aardwarmte Polanen, Tarek Hopman desgevraagd weten. De voorbereiding duurt volgens planning tot en met december. Daarna kan de boorinstallatie worden geplaatst.

Maasdijk

De boorinstallatie staat momenteel in Maasdijk. “In Maasdijk worden zes putten geboord, in twee rijen van drie, zoals op een dobbelsteen. Na die werkzaamheden willen wij de boortoren in januari naar Polanen in Monster verplaatsen.’’ De bedoeling is dat in februari en in april twee putten in Monster worden geboord. Die gaan 2,3 kilometer de grond in. Vanaf die diepte wordt aardwarmte opgepompt waarmee 165 hectare glasareaal - 25 tot dertig tuinbouwbedrijven - van warmte wordt voorzien. Deze kwekerijen liggen tussen de boorlocatie aan de Madeweg 43a in Monster en de Koningin Julianaweg in ’s-Gravenzande en de Grote Achterweg in Naaldwijk. Dat Monster twee en Maasdijk zes putten krijgt, heeft verschillende redenen. “Dat heeft onder meer te maken met de ondergrond en de afzet,’’ legt Hopman uit. “In Maasdijk doen tachtig bedrijven mee aan het project. Daar is meer afzet mogelijk. Daarnaast is in de ondergrond van Polanen geen plek voor zes putten, gezien omliggende aardwarmteprojecten.’’ Het project Aardwarmte Polanen kwam er op initiatief van een groep tuinders die een opsporingsaanvraag hadden gedaan. Vanaf dat moment kwam ook Energie Transitie Partners om de hoek kijken. De Warmtecoöperatie Polanen en Energietransitie Partners dat wordt gevormd door energie- en afvalbedrijf HVC en Capturam werken nauw samen aan het project.

Omwonenden

Voor omwonenden is in juni een bijeenkomst gehouden en in september volgt er nog een. "Wij houden al 3,5 jaar bijeenkomsten voor omwonenden,'' zegt Hopman. "Wij geven een update en we luisteren. Wij willen weten welke vragen er leven en met welke zaken wij rekeningen moeten houden. Zo zit er een kwekerij aan de overkant van het project. Die heeft bijvoorbeeld gevraagd hoe het zit met de vervoersbewegingen, want bij het bedrijf rijden ook vrachtwagens af en aan. Zo kunnen wij de vervoersbewegingen op elkaar afstemmen,'' zegt Hopman. "En met een omwonende hebben wij een convenant afgesloten waarin is afgesproken dat wij geluidsreducerende maatregelen treffen in de fase waarin veel geluid wordt geproduceerd. De zienswijze die deze omwonende had ingediend kreeg geen vervolg toen het convenant was ondertekend.''

Verbinden

Aardwarmte Polanen is het achtste project in Westland. De bedoeling is dat alle warmtenetten van de verschillende projecten uiteindelijk met elkaar worden verbonden, zodat Westland een groot aardwarmtenetwerk heeft. Daarop kunnen verschillende woonwijken worden aangesloten. "In De Lier bijvoorbeeld is het Lierkwartier al aangesloten op het geothermieproject van Trias Westland,'' illustreert Hopman. Voor geothermieprojecten is volgens hem een geconcentreerde warmtevraag belangrijk. Dat heeft te maken met het warmtenet dat uit pijpleidingen bestaat, legt hij uit.

“Een pijpleiding naar een enkele woning in buitengebied laten lopen, kan niet uit. Maar aardwarmte is wel heel geschikt voor een woonwijk, met name een woonwijk met ook gestapelde bouw, of een instelling.’’

In Monster lopen gesprekken met ’s Heerenloo waar instelling Het Westerhonk onder valt, woningcorporatie Arcade en het zwembad de Boetzelaer om deze in de toekomst ook aan te sluiten op het warmtenet.

"Vanuit Het Westerhonk was subsidie aangevraagd voor aansluiting op het net, maar dat is afgewezen. Wij en de gemeente Westland proberen Het Westerhonk mee te krijgen.''