Afbeelding
(Foto: )

Poelkade in ’s-Gravenzande

Bij de Westlandse laantjes behoorde ooit de Poelkade in ‘s-Gravenzande, al kan je dat aan de naam niet aflezen. De Poelkade heette vroeger 'Het Naaldwijks Voetpad'.

 Ooit een echt paadje dat als snelle route tussen Naaldwijk en ’s-Gravenzande gebruikt werd. In de loop van de tijd was het pad wat breder gemaakt, zodat de tuinen met een wagen bereikbaar waren. Maar echt breed was het niet. Ieder jaar werd de weg hersteld met kolenas.

Voetpad

Door die naam 'voetpad' kwam een kweker echter in problemen. Hij kweekte namelijk groenteplanten. Vooral in het voorjaar was het erg druk, want dan begonnen de tuinders met een nieuwe teelt. Meestal werden de plantjes bij de tuinders bezorgd, maar soms moesten ze worden opgehaald. De klant reageerde dan vaak: “Dat gaat niet, want ik mag met mijn auto niet op een voetpad rijden.” Nadat hij was gerust gesteld dat dat wél kon kwam hij toch zijn planten halen. 

Tuinderschepen

De kweker W. van Geest vond het wel lastig om dit steeds uit te moeten leggen. Hij is naar het gemeentebestuur van ’s-Gravenzande gestapt. Daar had men volledig begrip voor zijn situatie en reageerde: “Als u een andere naam weet, zullen we het snel eens worden”. Hij bedacht de naam Poelkade. Deze naam past uitstekend in het lager gelegen gebied tussen Naaldwijk, ‘s-Gravenzande en Monster. Dat wordt van oudsher de Poel genoemd. Ook loopt de weg langs de Poelwatering waar tuinderschepen kunnen aanmeren, net als een kade. De gemeente ging daarmee akkoord en heeft de naam in 1959 vastgesteld.


Deze anekdote van de Poelkade heeft Gilles Hamel opgeschreven na een gesprek met de zoon van W. van Geest. Ken je zelf ook een verhalen over een laantje Stuur dan een mail naar hawestland@gemeentewestland.nl.