Jaco Lemckert en Cobi van Delft.
Jaco Lemckert en Cobi van Delft. (Foto: PR)

De Liert Vaart Mee zwaait medewerkers uit

Het bestuur van de stichting De Lier Vaart Mee nam vorige week afscheid van een aantal oudgedienden. Gelukkig is men er ook in geslaagd een aantal nieuwe medewerkers te vinden zodat de deelname van de kern De Lier aan het Corso niet in gevaar komt.

“Toen er vorig jaar wat bestuursproblemen ontstonden heb ik het voorzitterschap voor een jaar op mijn schouders genomen,” zegt Jack Groenewegen. “Gelukkig zijn we erin geslaagd in de persoon van Jaco Lemckert een uitstekende opvolger te vinden. Jaco heeft als figurant meegevaren dit jaar en hij was erg onder de indruk.”

“Daarom hoefde ik maar een uur na te denken toen mij de vraag werd gesteld het voorzitterschap op me te nemen”, vertelt Lemckert. “Het is een geweldige club enthousiaste mensen die echt alles in het werk stellen om tot een mooi resultaat te komen. Daar moeten we het van hebben.”

Onder het genot van een buffet zwaaide interim-voorzitter Jack Groenewegen een trio vaste medewerkers uit. “Eigenlijk stapten er vier mensen op, maar Nicole Dekker, die samen met Otty Blok al jaren verantwoordelijk was voor de figuratie kon niet aanwezig zijn en daarom is mijn opvolger, Jaco Lemckert, samen met Otty Blok bij haar thuis op de koffie geweest om afscheid te nemen.”

Boot

Lemckert haalde Alphons de Wit van stal om de vertrekkende medewerkers uit te zwaaien. “Alphons is vanaf het begin bij de corsoboot betrokken geweest en ik dacht dat hij de aangewezen persoon was om een paar woorden te spreken.” De Wit memoreerde het ontstaan van de stichting. De eerste boot werd gepresenteerd in 2004 toen de gemeente De Lier opging in de Gemeente Westland. De boot had een paar bijzondere Lierse zaken aan boord. Zo was er de brugleuning van Westerlee, de plek waar Lierse jongens en meiden elkaar troffen, en de ijskar van Henk Buijs. “Al snel sloot Cobi van Delft zich aan bij de vrijwilligersgroep. Als textielkunstenaar en naaister zorgde zij ervoor dat de figuranten aan boord van het schip er steeds geweldig uitzagen. Met haar opgeruimde karakter was Coby voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de goede sfeer tijdens de werkzaamheden. Als blijk van waardering mocht zij naast een bos bloemen, uit handen van voorzitter Lemckert een collage ontvangen waarop alle boten afgebeeld staan waaraan zijn heeft meegewerkt.”

Vakmanschap

Ook Pieter Koole en Cock Bijl werden in de bloemen gezet. Zij hebben jaren voor de opbouw van de boten gezorgd. “Een secuur werk, want de schepen en de bouwwerken hebben heel wat te lijden tijdens de corsodagen. Pieter en Cock gaven steeds weer blijk van hun geweldige vakmanschap.”

Het bestuur slaagde erin om voor het technische duo een aantal vakbekwame vervangers te vinden. "In onze zoektocht zijn we bij de carnavalsvereniging terecht gekomen,” legt Jaco Lemckert uit. "De Theebukkers hebben een aantal handige leden die het voordeel hebben dat ze ook nog gepensioneerd zijn. Zij hebben zich bereid verklaard om voor de nabije toekomst de techniek en het bouwwerk te verzorgen. Dat is een pak van ons hart, want het valt zeker in deze tijd niet mee om nieuwe vrijwilligers te vinden. Voor de nabij toekomst hoeven we ons geen zorgen te maken dus laat het volgende Corso maar komen zou ik zeggen.”