De cursisten en cursusleiders.
De cursisten en cursusleiders. (Foto: PR)

Nieuwe Westlanders volgen cursus financiële zelfredzaamheid

Een groep nieuwe Westlanders heeft van 19 september tot en met 24 oktober iedere maandag de cursus 'Op weg naar Financiële zelfredzaamheid voor statushouders' gevolgd in de bibliotheek van Naaldwijk.

Door Mahir Hijazie

Per januari 2022 is de nieuwe inburgeringswet van kracht geworden. Als onderdeel van de nieuwe Wet inburgering worden statushouders de eerste zes maanden na hun vestiging in de gemeente financieel ontzorgd. Dit betekent dat de gemeente tijdens deze periode maandelijkse uitgaven, zoals de huur van de woning, zorgverzekering, energie en water rechtstreeks betaalt. De statushouder ontvangt zijn of haar uitkering na aftrek van deze kosten op de bankrekening. De bedoeling is dat de nieuwkomers tijdens deze periode zo veel mogelijk financieel zelfredzaam worden.

Vestigings- en projectcoördinator van bibliotheek Westland Maaike Struijk zegt: “Het op orde hebben van financiële zaken voorkomt veel problemen en helpt mensen om snel volledig zelfstandig te zijn. Omdat steeds meer zaken digitaal geregeld worden, is het hebben van voldoende digitale vaardigheden hierbij essentieel. Om dit te bereiken is voor statushouders een cursus ontwikkeld die in samenwerking met Vluchtelingenwerk door vrijwillige docenten bij Bibliotheek Westland wordt gegeven.”

Maandbegroting

De cursus ging over werken met de digitale overheid en werd georganiseerd door Bibliotheek Westland en Vluchtelingenwerk. De deelnemers kwamen uit Syrië, Jemen en Irak en wonen in Monster, Naaldwijk en Poeldijk. 

Ze leerden over de e-overheid en het gebruik van DigiD en hebben geleerd over verschillende overheidswebsites, zoals de sites van gemeente Westland, de Belastingdienst, zorgverzekeringen en toeslagen.

Tijdens de cursus hebben deelnemers geleerd hoe ze hun zaken veilig online kunnen regelen, over 'mijn overheid' en het gebruik van de berichtenbox. Tevens hebben zij kennis gemaakt met soorten inkomsten en uitgaven en hoe een maandbegroting te maken. Zij kregen van de docenten veel tips over omgaan met geld in Nederland zonder in geldproblemen te komen.

Meteen beginnen

Ali Ahmed Alshaheri (47 jaar) is een deelnemer en woont in Kwintsheul. Hij vindt de cursus heel belangrijk, want de nieuwkomers moeten hun zaken zelf regelen en dit zelfstandig kunnen doen. Ali vindt het een goed idee om meteen te beginnen met deze cursus nadat de nieuwkomers in Westland zijn aangekomen.