Vervolg van de voorpagina

'Patijnenburg moet nog drie keer open' 

De herontwikkeling van Patijnenburg en omgeving in Naaldwijk gaat niet zonder slag of stoot. Na een jarenlange aanloop naar de uitvoering van de gebiedsverbetering, zien bewoners uitkomen waarvoor zij al vreesden.

Omwonende Alexander Bos stelde voor een Kiss & Ride zone te maken bij de drukbezochte pinautomaat op Patijnenburg. "Op zo’n plek sta je 5 minuten waarna je weer doorrijdt. Nu parkeren mensen op de stoep, dubbel of staan ze op de laden- en lossenzone. Voor die minuut pinnen gaat niemand een parkeergarage in."

Ook tipte hij een plaats aan te leggen voor de taxi en regiotaxi. "Een plek waar mensen met een rollator of een invalidenwagen rustig kunnen in- en uitstappen. Nu gebeurt dat op het zebrapad. Dat is de enige plek waar de stoep laag is."

Tenslotte gaf hij de gemeente mee juiste bebording te plaatsen. "Het bord voor de laden- en lossenzone voor de winkels tegenover de Jumbo zit verscholen achter een bloempot van de gemeente."

Deze maandagmorgen staat de gehele gemarkeerde strook met acht auto’s vol geparkeerd. Het lossen gebeurt regelmatig noodgedwongen op straat, ziet omwonende Shappy Keuvelaar. Net als Bos mist hij handhaving. Onafhankelijk van elkaar zeggen beiden controles noodzakelijk te vinden om duidelijkheid te scheppen en chaos te vermijden.

Fietsen

Twee bouwvakkers plaatsen de laatste van 104 fietsbeugels op het plein. Keuvelaar vraagt zich af of dat voldoende is. "Straks wordt het drukker als meer winkels opengaan. En het was in het weekend al een chaos met fietsen die overal stonden."

Keuvelaar wijst ook op de gigantische hoeveelheid zwerfvuil die het weekeinde de Willem van Hooffstraat overspoelde. Maar zwerfvuil is niet alleen in het weekeinde een probleem.

Volgens Bos hangen jongeren na schooltijd graag rond op Patijnenburg. "Zij eten en drinken natuurlijk. De gemeente had prullenbakken afgevoerd en niet meer teruggeplaatst. Jumbo-medewerkers rapen regelmatig vuil op."

De omwonende voorziet dat Patijnenburg nog drie keer open moet. "Een keer voor de plaatsing van een perscontainer waarvoor geen elektriciteitskabel was aangelegd. Een keer voor de plaatsing van twee lantaarnpalen bij Jumbo. De palen die een jaar in de bouwput lagen, bleken krom. En een keer voor de aanleg van elektriciteitspalen."

De werkzaamheden duren nog tot en met februari volgend jaar.