Veel gezelligheid en mooie ontmoetingen op het feest van De Vereeniging in De Kiem.
Veel gezelligheid en mooie ontmoetingen op het feest van De Vereeniging in De Kiem. (Foto: PR)

WestlandOntmoet: Kom je volgende week weer?

Van 23 september tot 2 oktober stond heel Westland in het teken van ontmoeten en verbinding. In deze ruime week promootte WestlandOntmoet laagdrempelige, gezellige activiteiten waar mensen elkaar in de brede zin kunnen treffen en nieuwe contacten kunnen leggen. 

De Week van de Ontmoeting is een jaarlijks terugkerend moment om even extra stil te staan bij de waarde van een sociaal netwerk. En nieuwe vrienden maken en kennissen opdoen begint bij ontmoeting. Met buurtgenoten koffie drinken, postzegels ruilen tijdens een beurs in de bibliotheek, een potje simultaanschaken tegen schaakkampioen Ard Dekker, of naar een avond met tips om energie te besparen. Dit en meer kon in Westland worden gedaan tijdens de bijzondere ontmoetingsweek. 

De Kiem in ’s-Gravenzande was afgelopen vrijdag het decor van een groots seniorenfeest, georganiseerd door De Vereeniging. Zo’n honderd zelfstandig wonende Westlandse 65-plussers genoten van koffie met gebak en een spetterend optreden van 't Heijdse Vismaatjeskoor met heerlijke lunch achteraf. “Samenzijn geeft gezelligheid”, aldus Karin Happee van Vitis Welzijn. “En dat is dé kern van De Vereeniging.”

De Vereeniging is een samenwerking tussen Vitis Welzijn, Careyn en Pieter van Foreest. Op 1 april 2014 ging De Vereeniging van start en de afgelopen jaren heeft de ontmoetingsplek voor senioren haar bestaansrecht meer dan bewezen. Even wat anders, even genieten van een andere tijdbesteding en de dagelijkse sleur op een fijne manier doorbreken. Deelname is mogelijk voor één dagdeel per week. Er zijn groepen op verschillende locaties in Westland. Bij De Vereeniging merken ze dat de structuur van een vaste dag in de week effect heeft: “Onze vaste bezoekers weten dat ze elkaar hier treffen, dat versterkt het contact”, vertelt Happee.

Martin van der Knaap bezoekt iedere maandag Groep De Backerhof in Poeldijk. “Weer of geen weer, vast en zeker ga ik ernaartoe”, zegt hij enthousiast. ,,Wat De Vereeniging zo leuk maakt? Dat je met elkaar samen bent, wat kletst, koffie drinkt of een spelletje Rummikub speelt.” 'Kom gewoon een keer langs!', dat zou hij willen zeggen tegen zijn generatiegenoten, met name diegenen die in eenzaamheid leven of ‘zich alleen voelen’.

“Hoe mooi zou het zijn als nog meer mensen in Westland zich aansluiten bij De Vereeniging?”, vervolgt Happee. Zij bedankte de gasten van het ontmoetingsfeest ook nadrukkelijk voor hun komst en wees ze tegelijkertijd op hun belangrijke taak als ambassadeur. “Zonder uw aanwezigheid missen we de waardevolle ontmoetingen met elkaar.” Om hun ‘werk’ als promotor kracht bij te zetten, kregen alle aanwezigen een kek boodschappentasje in de vorm van een hart, met daarop het logo van De Vereeniging. Dit onder de noemer ‘Hart voor elkaar’. “Eenzaamheid oplossen, dat kan niemand alleen. Maar iemands eenzaamheid doorbreken, dat kunnen we allemaal!”

WestlandOntmoet is een initiatief van Bibliotheek Westland, Gemeente Westland, Vitis Welzijn en Piet van der Valk.


WestlandOntmoet 

Ontmoeten kun je jaarrond via WestlandOntmoet. Op veel plekken zijn er ontmoetingen in kleine groepjes of zelfs met twee mensen. Tijdens de Week van de Ontmoeting besteedt WestlandOntmoet extra aandacht aan de kracht van ontmoeten.
Ook in Westland is veel behoefte aan een glimlach, een toereikende hand, een luisterend oor of een maatje om mee af te spreken en samen iets te doen. Denk aan een barbecue, bingomiddag, dansavond, theekransje, (voor)leesmiddag, onderhoudsactie, etc.
Kom zelf in actie en organiseer een mooie ontmoeting. Op de website kun je de ontmoetingen aanmelden: www.WestlandOntmoet.nl.

Afbeelding