Arend en Dinanne Broos: "We gaan zeker niet op onze lauweren rusten!"
Arend en Dinanne Broos: "We gaan zeker niet op onze lauweren rusten!" (Foto: Mabel Böhms Media)

Broos Verspreidingen hangt bezorgtassen aan de wilgen

Algemeen

Het zal vast niet alle lezers van onder meer Het Hele Westland zijn opgevallen, maar de favoriete krant van vele Westlanders belandde ruim 34 jaar op de deurmat via de bezorgers van Broos Verspreidingen in Maasdijk. Aan die periode is een einde gekomen.

door Fred Louter

Eigenaren Arend en Dinanne Broos hebben hun bedrijf verkocht aan Bezorging Maasstad in Barendrecht, dat vanaf deze week de verspreiding van huis-aan-huiskranten en folders in Westland en omgeving voor zijn rekening neemt.

Arend en Dinanne zeggen gemengde gevoelens te hebben over de beslissing om hun kindje van de hand te doen en een nieuwe, spannende uitdaging aan te gaan. “We zijn blij dat we deze stap genomen hebben, maar het is ook na ruim 50 jaar een afscheid van een bedrijf dat mijn vader in de jaren ’70 is gestart en waar ik als kleine jongen al in opgroeide”, zegt Arend enigszins melancholisch. “Ik heb de uitbreiding en groei van nabij meegemaakt. Dan is het lastig om dit los te laten. Maar voor ons voelt dit toch als een juiste beslissing. De druk van het leiden van een verspreidingsbedrijf is groot, je moet continu ‘aan’ staan, zelfs op vakantie altijd bereikbaar zijn. Daarnaast zorgden bepaalde marktontwikkelingen en nieuwe regelgeving vanuit de overheid ervoor dat het allemaal moeilijker werd. Omdat Dinanne en ik soms al nadachten over een andere uitdaging, zijn we die aangegaan toen die heel recent op ons pad kwam.”

Hapje eten

Dinanne licht toe: “De beslissing om Broos Verspreiding van de hand te doen, hebben we pas zes weken geleden genomen. Eigenlijk bij toeval raakten we in maart met de eigenaren van Bezorging Maasstad in Barendrecht in gesprek over een mogelijke overname van ons bedrijf. We zijn een hapje met elkaar gaan eten en 1 mei was het zover: de officiële overdracht. Een bewuste datum: het is de geboortedag van vader Broos, die het bedrijf heeft opgericht. Een mooie afsluitingsdatum, zo vonden we zelf. Dat Bezorging Maasstad ons bedrijf heeft overgenomen, voelt daarbij heel goed. We kennen het als een betrouwbare organisatie, die dezelfde kwaliteitsstandaarden hanteert als wij.”

Cijfers

Arend en Dinanne laten een gezond bedrijf achter. Van 1.000 bezorgadressen in de jaren ’70, groeide het onder hun leiding uit naar een bezorgdienst met zo’n 75.000 huizen. Ook enkele andere cijfers zijn indrukwekkend. Per week schakelde Broos Verspreidingen zo’n 350 bezorgers in, variërend in leeftijd van 13 tot zelfs 80+. Er waren weken dat de in 2015 aangeschafte foldermachine ruim 1 miljoen folders bundelde. En houd u vast: volgens Arend Broos zelf heeft zijn bedrijf zo’n 15.000 (!) jongeren aan veelal hun eerste baantje geholpen.

Arend: “Vanwege die bijdrage aan de werkgelegenheid voor jongeren in Westland, ontvingen we in 2002 zelfs een uitnodiging voor het huwelijk van koning Willem-Alexander en Maxima in de Johan Cruyff Arena in Amsterdam. De gemeente had ons daarvoor voorgedragen. Dat was natuurlijk een onvergetelijk en heel bijzonder moment.”

Ondernemersbloed

Maar nu is het dus tijd voor iets anders. Het ondernemersbloed van Arend en Dinanne kruipt waar het niet gaan kan. Het stel heeft zich inmiddels volledig gestort op de commerciële mogelijkheden van het internet. Arend: “We hebben al sinds twee jaar de webwinkel www.pillowbuddies.nl in beheer. Daarop kunnen mensen allerlei artikelen, zoals kussen, badlakens, fleecedekens personaliseren met hun favoriete persoonlijke opdruk, zoals van hun huisdier. Maar inmiddels hebben we ook andere webshops overgenomen, zoals www.herenarmbandjes.nl. Het is een heel nieuwe manier van ondernemen, maar we vinden het erg leuk. Het is een vak apart. De webshop moet natuurlijk gevonden worden en mensen moeten getriggerd worden om de veelal door onszelf gefabriceerde artikelen te bestellen. Kortom, genoeg werk aan de winkel. We gaan zeker niet op onze lauweren rusten.”

Bedanken

Arend en Dinanne hechten er tot slot veel waarde aan om alle lezers te laten weten dat ze hun werk altijd met veel plezier hebben gedaan. “Ook willen we graag iedereen bedanken die ooit bij ons als bezorger actief is geweest. Want zonder hen hadden wij nooit zo’n mooi bedrijf op kunnen bouwen”, aldus het stel.