Aart van den Berg aan zijn schrijftafel in zijn werkkamer aan huis in ’s-Gravenzande.
Aart van den Berg aan zijn schrijftafel in zijn werkkamer aan huis in ’s-Gravenzande. (Foto: PR)

Opnieuw geen Dodenherdenkingsvoorstelling

Algemeen

Opnieuw geen Dodenherdenkingsvoorstelling

Aart van den Berg (64) brengt ook dit jaar geen 4 mei Dodenherdenkings-voorstelling in De Naald. Door de late versoepeling en nog latere opheffing van de coronaregels was het te kort dag om nog een degelijke en goed voorbereide voorstelling te maken. 

door Alexander Wagener

Namens Stichting Vrijheid Westland bracht de theaterschrijver, -maker en -regisseur tot het begin van de coronacrisis 8 jaar lang op 4 mei een dergelijke voorstelling met een - meestal - Westlands thema. 

Research

“Mijn 4 mei-theaterproducties zijn een lang proces; tegen een oorlogsverhaal aanlopen, interviews, research, schrijven. Dat alleen al kost veel tijd. ‘Een Vrij Land’ stond in het kader van 75 jaar Bevrijding 2 jaar geleden op de planning, maar was juist verbonden aan dat jubileum. Dat kan nu niet meer. Kortom, ik had te weinig tijd.” 

Verhalen

Van den Berg is met de Stichting Vrijheid in gesprek over voortzetting van de 4 mei-theaterproducties. “Ik heb nog één Westlands oorlogsverhaal dat ik graag wil vertellen; over twee Joodse families die in Westland woonachtig waren. Wie weet komen daarna weer verhalen op mijn pad. Met Renée Prins uit Honselersdijk zit ik in het beginstadium van een mogelijke theaterproductie over haar Indische familiegeschiedenis, waarin de Tweede Wereldoorlog een rol speelt. Dat is zo’n proces waar ik me nog wel mee bezighoud.” 

Gedicht

Van den Berg is niet helemaal uit het zicht van herdenken en vieren van de bevrijding in Westland. “Morgenavond, donderdag 5 mei, vanaf 20.00 uur ben ik één van de 3 mensen die een gedicht in de Oude Kerk aan het Wilhelminaplein in Naaldwijk voordraagt tijdens het Bevrijdingsconcert van het Westlands Mannenkoor.” Ondertussen heeft hij het na corona gelukkig weer razend druk met zijn eigen Theater In Feite. “Ik verzorg momenteel 3 producties over vechtscheiding, kinder- en ouderenmishandeling, die in het hele land in ouderenzorginstellingen en op basis- en middelbare scholen worden opgevoerd. Daar is veel vraag naar.”