Afbeelding
(Foto: PR)

Boerderij aan de Zweth

In deze rubriek plaatsen we regelmatig oude en (misschien) onbekende prenten en platen van Westlandse taferelen. Deze keer een boerderij aan de Zweth van Leendert Scheltema.

door Piet van der Valk

Werk van Leendert Scheltema, schilder (1876-1966) was vorig jaar nog in een speciale tentoonstelling te bewonderen in het Westlands Museum.

Men kan Scheltema met recht de schilder van de Wateringse Zweth noemen. Veel van zijn werk is gesitueerd in het poldergebied tussen zijn woonhuis aan het Oosteinde (nu Laan van Scheltema) en het water de Zweth. Dit water dateert uit de twaalfde eeuw en is gegraven om het veengebied tussen buurtschap ’t Woudt en Wateringen te ontsluiten. De Zweth sluit aan op natuurlijk water: de Lee in het westen en de Vliet in het oosten.

Scheltema’s werkgebied, thans bekend als de Nieuw Wateringveldse polder en ongeveer tweehonderd hectare groot, bestond oorspronkelijk uit blauwe zeeklei. Tussen 1750 en 1900 werd het gebied afgeveend en drooggemalen; door de turfwinning kwam het land onder NAP (Nieuw Amsterdam Peil) te liggen. Oudere bewoners herinneren zich dat ook in de tweede wereld oorlog nog turf werd gewonnen. In Scheltema’s tijd was het voornamelijk weiland; daarna werd het ook geschikt gemaakt voor tuinbouwgrond.

Het schilderij dat we hierbij afdrukken is een werk uit 1909, zelfs de data, 28 en 30 juni staat op de achterzijde in potlood aangegeven. Peter Straathof heeft het schilderij van 34 cm hoog en 44 cm breed indirect kunnen kopen via woning-ontruimers uit z’n netwerk. Het werk is een hele fraaie aanvulling op de reeds bekende werken van verschillende boerderijen aan de Zweth. Het vermoeden bestaat dat het oorspronkelijke adres van deze boerderij Zwethkade 3 was.


Bron: het schilderij is uit de collectie van Peter Straathof. Tekst gedeeltelijk uit de expositie catalogus van Maarten van der Schaft voor de speciale tentoonstelling te zien in het Westlands Museum. Heeft u ook een prent, schilderij of bijzondere foto van onze Streek Westland, zoek dan contact via de mail, pamvdvalk@gmail.com.