Vervolg van de voorpagina

"Zeg maar gerust dat het heftige jaren waren. Inderdaad kregen wij net als andere verenigingen te maken met wegvallers. De club werd ook niet meer aangevuld met nieuwe leden," blikt Gerrit Noordam, secretaris van de Indoor Bowls Club Maasdijk terug op de coronajaren. "Momenteel hebben we 37 leden."

'We zijn als club sociaal bezig'

Het is de club gelukt binnen korte tijd nieuwe leden te werven. De gemeente Westland bood in de herfst van vorig jaar een eenmalige subsidie voor senioren in coronatijd aan. Mantelzorgers, maar ook verenigingen waar ouderen in beweging blijven en waar sociaal contact heel belangrijk is, konden ervoor in aanmerking komen. 

'Wij zijn vrijwel allemaal gepensioneerd'

"Wij zijn vrijwel allemaal gepensioneerd, zijn als club sociaal bezig en we zijn in beweging," zegt Noordam. Dus diende de bowlsclub een aanvraag in. "In januari kregen wij groen licht voor de aanvraag."

Het bedrag is besteed aan een promotiedag. Met succes: "Veertig bezoekers hadden zich van tevoren opgegeven en zijn eind maart langsgekomen. Vier zijn direct lid geworden. Zeven of acht bezoekers beginnen na de zomervakantie.''

Dat betekent dat de club na de zomer weer op volle sterkte draait.

Uitzondering

De uitzondering bevestigt de regel. Een club die na ledenverlies snel nieuwe aanwas kreeg, is de Monsterse jeu-de-boules vereniging, Mon Boule.

"Acht, negen leden zijn we in drie jaar verloren. Niet per se aan Covid 19," zegt Aad van der Gaag, de clubvoorzitter.

'Ondanks corona meldden zich toch nieuwkomers'

Ondanks corona meldden zich toch nieuwkomers. "Daardoor is het ledental gelijk gebleven. Wat we wel zagen is dat sommigen een aantal weken hebben gewacht voordat ze weer kwamen spelen. En we zien dat de leden fysiek afstand blijven houden. Dat zit erin."

Van der Gaag meent dat de grote betrokkenheid, de waardering voor de leden en de sfeer bijdraagt aan de stabiliteit van de club. "Wij motiveren de leden continue. Wie ziek is krijgt een bloemetje. Wie langer lid is, een speldje. En wij zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Dat moet je wel doen."