Met 1500 extra huizen wil de gemeente de woningmarkt van slot halen.
Met 1500 extra huizen wil de gemeente de woningmarkt van slot halen. (Foto: Pixabay)

Westland bouwt vanaf 2023 versneld 1500 woningen voor starters

Algemeen

Vanaf begin 2023 gaat de gemeente Westland versneld 1500 woningen bouwen voor onder meer jongeren en starters.

Westland heeft samen met de provincie Zuid-Holland een intentieovereenkomst opgesteld en deze is op dinsdag 8 november ondertekend door wethouder Michiel Ferwerda en Anne Koning, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft met een adhesieverklaring steun verklaard aan deze gezamenlijke afspraak tussen de provincie en Westland.

Starters

Met deze afspraak gaat het college van B&W verder dan de 500 gewenste starterswoningen uit het collegewerkprogramma. Het gaat om betaalbare flexwoningen en betaalbare permanente woningen buiten het Bestaand Stads- en Dorpsgebied. Een aantal locaties is door de provincie in principe akkoord bevonden; een aantal andere locaties wordt op dit moment concreet besproken. Een zorgvuldig proces is cruciaal, en daarom zal het college van B&W zodra dit kan per keer een locatie bekendmaken.

Westlandse Flexroute

De afspraak met de provincie is onderdeel van de Westlandse Flexroute (zie onder). De Flexroute moet de Westlandse woningmarkt van het slot halen en zorgen dat Westlanders meer perspectief krijgen op een woning. Het Fletcher hotel in Naaldwijk speelt een belangrijke rol in de Flexroute. Doordat de gemeente het hotel huurt, is er altijd onderdak voor Westlanders die met spoed hun huis uit moeten en tijdelijk een onderkomen zoeken. Datzelfde geldt voor een beperkte groep Oekraïense vluchtelingen in het geval de toestroom van vluchtelingen naar Westland toeneemt.

(Klik op de afbeelding voor een grotere versie)


Statushouders

Westland gaat vanaf 10 november een groep van de toch al aan Westland toegewezen statushouders van 2023 huisvesten in het hotel en verlicht daarmee direct de vastgelopen asielketen. Vanaf dag één vindt een ‘warm, intensief en integraal’ inburgeringstraject plaats in het hotel met als doel dat deze mensen goed begeleid op een volwaardige manier kunnen meedoen in de Westland samenleving. De statushouders verhuizen op termijn ook door naar een flexwoning en uiteindelijk naar een permanente woning. Door een roulerende en structurele werkwijze toe te passen wil de gemeente Westland elk jaar haar wettelijke taakstelling behalen. Dat statushouders vanaf nu bij elkaar in het hotel een eerste start maken, betekent dat er meer sociale woningvoorraad beschikbaar komt voor Westlandse woningzoekenden.