Pastor Walther Burgering van RK Westland: “De verhalen die je tieners vertelt moeten nabij zijn aan hun leven.”
Pastor Walther Burgering van RK Westland: “De verhalen die je tieners vertelt moeten nabij zijn aan hun leven.” (Foto: Rianne Dekker)

Kerk daagt jongeren uit met speelsheid en diepgang

Het is algemeen bekend dat ook jongeren de weg naar de kerk steeds minder weten te vinden. Deze groep is het levende bewijs dat godsdienst haar greep op de maatschappij verliest, een proces dat al is ingezet toen hun ouders jongeren waren. “Veertig jaar secularisatie zit de huidige generatie jongeren al helemaal in het bloed”, aldus Walther Burgering, pastor in de Rooms- katholieke Kerk Westland. 

Door Rianne Dekker

Ook Aike van den Bos, Marlies Lievaart en Sandra Borgdorff hebben hiermee te maken. Zij geven leiding aan jongeren activiteitengroep Schakeltje/Search van de Protestantse Kerk Naaldwijk en merken de terugloop onder jongeren, maar ook het aantal volwassen vrijwilligers. “Daarom hebben we deze groepen moeten samenvoegen.”

Hogere machten

Walther ziet onze welvaart als reden voor het feit dat de huidige generatie en hun ouders God steeds minder nodig hebben en daar haar (teruglopende) kerkgang op baseren.

“Het heeft in feite alles te maken met: vertrouw je op God of op jezelf. Door de welvaart waarin we leven, vertrouwen we meer en meer op onszelf. We regelen alles zelf, 'ik' is het centrum van het universum. We zijn niet meer afhankelijk van hogere machten, we zijn onze eigen Godheid. Op momenten dat het tegenzit zullen we ons misschien wel eens op het hoofd gaan krabben, maar vooralsnog zet dit nog niet aan om anders naar de werkelijkheid te gaan kijken.” De leiding van Schakeltje/Search noemt daar bovenop nog de effecten van de coronacrisis. “Als de ouders minder komen, dan nemen ze de kinderen daarin mee. De toekomst is dan ook een belangrijk vraagstuk, waar werkgroepen en jeugdraad zich over buigen.”

Speelsheid en diepgang

Desalniettemin weten op zondag toch zo’n vijftien jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar de weg naar de Ontmoetingskerk in Naaldwijk te vinden. De leiding bedenkt het programma meestal zelf. Aike, die er al tien jaar als leiding bij het Schakeltje heeft opzitten; “We hebben natuurlijk al wel wat bestaande programma’s gedraaid, maar meestal geven we er een eigen draai aan. Zo hebben we bijvoorbeeld het kwaliteitenspel, waarbij we groepjes indelen op basis van leeftijd. Ook doen we toneelstukjes, een bijbel zeskamp, een boottocht en hebben we gastsprekers. Het is een combi van speelsheid en een stukje diepgang.”

Vetrouwd

Marlies en Sandra, goed voor respectievelijk negen en zeven jaar leiding, vullen aan: “We ervaren dat jongeren het fijn vinden elkaar te ontmoeten op een vertrouwde plek en met het geloof aan de slag te gaan.” De drie hebben dit als jongere ook meegemaakt. “Dit zorgt ook op latere leeftijd nog voor verbinding met de kerk.”

Intensieve vijf kwartier

Ook Walther houdt zich bezig met hoe tieners te prikkelen om naar de twee Rooms-Katholieke kerken in Wateringen te komen. Hij noemt een 'harde kern' van zo’n zes 12- en 13-jarigen die elke keer komen. “We hebben een mooi programma, Rock Solid, dat is geschreven op tieners. Eén keer per maand doen we tijdens een intensieve vijf kwartier heel veel spelletjes, beweging en balans, gegroepeerd rondom een thema. Dit is inclusief ongeveer acht minuten catechese. We zitten of liggen op de grond en steken volgens goed katholiek gebruik een kaars aan. Verder leren we de bijbel te pakken, want die kennen we volgens een minder goede katholieke traditie niet. Tijdens de catechese vertel ik dan iets over een Bijbelverhaal, en dan hangen ze aan mijn lippen. De verhalen raken hen, al zeggen tieners dit niet altijd. Ik haal er dingen bij als klimaat en oorlog. Het moet nabij zijn aan hun leven."

Podcast

In dit licht wil de pastor de aandacht nog vestigen op een podcast serie, gemaakt met spiritueel netwerk DEZINNEN Den Haag, over wat vijf randkerkelijke jongeren bezighoudt. "Deze is te vinden op Spotify en dan zoeken op DEZINNEN.”

 V.l.n.r: Marlies Lievaart, Aike van den Bos en Sandra Borgdorff in de 'chillroom' voor jongeren van de PK Naaldwijk: “Dat jongeren met het geloof aan de slag gaan zorgt ook op latere leeftijd nog voor verbinding met de kerk.”