Monsternaren blijven hopen op zoetwaterbuffer

Het plan om duinvallei Watergat in Monster in te richten als zoetwaterbuffer voor de tuinbouw mag dan zijn afgeschoten door het college, maar voor Natuurlijk Delfland en Bewonersgroep Monster-Noord is dat geen reden om op te geven.

Het college ziet buffer niet zitten omdat het brakke kwelwater op de aangewezen percelen niet van de juiste kwaliteit is en onvoldoende is om de tuinbouw van water te voorzien.

Volgens Natuurlijk Delfsland en de Bewonersgroep klopt dit niet. Zij wijzen in een brief aan wethouder Ferwerda en de gemeenteraad op verschillende rapporten die aantonen dat het waterreservoir onder duinvallei Watergat daar zeer geschikt voor is. Het meest recente rapport is dat van het Adviesbureau Landschap en Onderzoek van 4 februari 2021. Dit rapport stelt vast dat 'voedselarm kwelwater uit de duinen de percelen kan bereiken en het gebiedseigen water zo langer wordt vastgehouden.' En: 'Hieruit wordt geconcludeerd dat het gebied zeer geschikt is om natuurhertstel in te laten plaatsvinden.'

Ook Deltares, dat een jaar daarvoor de waterkwaliteit vaststelde, concludeert: 'In de hoger gelegen delen van Zuid-Holland infiltreert juist het neerslagoverschot en dat heeft geleid tot verzoeting van het grondwater. De duinen zijn hier een duidelijk voorbeeld van.'

Beide organisaties zijn niet erg te spreken over het beleid ten aanzien van duinvallei Watergat: "Het heeft er alle schijn van dat de gemeente de bouw van luxewoningen wil doordrukken, ondanks dat de rechter nog een uitspraak moet doen vanwege de hoge stikstofemissies die de bouw en bewoning teweeg zullen brengen, wat desastreus is voor het naastliggende Natura-2000 gebied Solleveld."