Voorzitter Jacco Vooijs van Glastuinbouw Westland (r.) in gesprek met potplantenteler André van der Valk.
Voorzitter Jacco Vooijs van Glastuinbouw Westland (r.) in gesprek met potplantenteler André van der Valk. (Foto: PR)

Kijk in de kas, op bezoek bij van der Valk B.V.

'Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een kwestie van normaal doen'

Ieder seizoen brengt Jacco Vooijs voor de serie ‘Kijk in de kas’ een bezoek aan een uniek en bijzonder Westlands glastuinbouwbedrijf. Dit keer is de voorzitter van Glastuinbouw Westland op bezoek bij Van der Valk B.V in Naaldwijk en spreekt daar met André van der Valk. “Er liggen grote uitdagingen, maar ook veel kansen op het gebied van energie en productie.” 

Door Marjolein Elgers

Van der Valk BV is inmiddels een derde generatie bedrijf. Een typisch Westlands familiebedrijf, waarvan de opa van André in 1940 is begonnen met het kweken van diverse soorten groenten. Na jarenlang actief te zijn geweest binnen het bedrijf werden de zonen Fons en Ben van der Valk in 1977 mede-eigenaar om vervolgens zeven jaar later het bedrijf over te nemen. Toen de tweede generatie het stokje overnam, werden al snel de eerste stappen richting sierteelt gezet. En vandaag de dag is Van der Valk nog steeds actief op deze markt. De vader en oom van André zijn uiteraard nog zijdelings betrokken, want het tuinbouwbloed kruipt ook hier waar het niet gaan kan. André: “Mijn vader en oom zijn nog dagelijks op de tuin te vinden, maar ze doen nu vooral echt alleen nog wat ze leuk vinden. Zo zijn ze ooit begonnen, doen wat ze leuk vonden en zo eindigt het nu ook. De cirkel is weer rond.”

Assortiment

Het assortiment bestaat vooral uit seizoensgebonden potplanten, veelal voor buiten. Deze worden afgezet onder verschillende labels. Waarvan Van der Valk PatioPlant met een breed scala terras, klim en fruitplanten de meest bekende is. Bij deze verkoopwijze ligt de nadruk op de hobbytuinders en wordt de consument aan de hand van foto’s en tips uitgedaagd. Met het tweede label, ‘Days of Joy’ ligt de nadruk meer op de vrolijke kleuren van de diverse artikelen en de gezelligheid die een kleurrijke tuin met zich meebrengt.

Verpakkingen

Bij de inzet van verpakkingen is duurzaamheid een heel actueel onderwerp. André: “Duurzaamheid speelt zeker een rol, alleen zou de hoofdvraag wel moeten zijn: waar belandt deze verpakking na gebruik en daarna pas van welk materiaal het vervaardigd moet worden. In veel gevallen wordt er bijvoorbeeld voor transporttrays gekozen van plastic. Dit klinkt als vervuilend, maar is zeker in een gesloten business to business keten heel goed te recyclen. Het is dus super schoon en weinig belastend, doordat het tot in lengte van dagen opnieuw gebruikt kan worden.”

Als bij alternatieve verpakkingssoorten blijkt dat die qua vervaardiging energie intensiever zijn of bijvoorbeeld door toename van transportvolume veel meer belastend zijn, kun je je volgens de potplantenteler afvragen hoeveel duurzamer dit is. “De inzet van aardappelzetmeel of mais als verpakkingsgrondstof betekent in feite zelfs dat men voedsel gebruikt om een verpakking te maken. Dit zorgt voor de foutieve perceptie van optische (ongegronde) duurzaamheid. Voor een sierteeltverpakking die altijd voor professioneel of thuisgebruik wordt binnengehaald en dus bijna altijd via afvalscheiding wordt gerecycled, zou je dat allemaal eerlijk moeten afwegen”.

MVO

Van der Valk is MVO Westland partner. Volgens André is maatschappelijk verantwoord ondernemen niets meer dan gewoon een kwestie van normaal doen. En dan vooral in alledaagse dingen, niet alleen naar de buitenwereld toe. Samenwerken met collega’s zoals je zelf aangesproken zou willen worden, chauffeurs helpen, een kop koffie aanbieden, dat soort kleine dingen. André: “Wij hebben hier iemand vanuit Patijnenburg jaarrond lopen en daarnaast is mijn neefje Jos nu betrokken bij een project waarbij ze de beroepsbegeleidende leerweg (het BBL van vroeger) weer nieuw leven gaan inblazen, want de laatste jaren kwamen er via die weg geen mensen meer ingestroomd. Terwijl dit voor heel veel mensen juist een hele goede eerste stap naar onze sector was.”

Toekomst

Wat betreft de toekomst vindt André het moeilijk om antwoord te geven op de vraag waar hij zichzelf met Van der Valk over vijf jaar ziet. André: ”Je hebt altijd een wens en een waarheid en ergens daartussen zullen we uitkomen. Er liggen grote uitdagingen, maar ook veel kansen op het gebied van energie en productie. Zelf hoopt het potplantenbedrijf vanaf begin 2024 gebruik te gaan maken van aardwarmte via het project Polanen in Monster. "Wij moeten onze energie echt anders gaan invullen. Ik hoop alleen dat de huidige politieke opvatting op het gebied van energie er niet voor gaat zorgen dat de duurzame energietransitie in de knel komt. Dat zou eeuwig zonde zijn. Daarnaast zou het ook enorm helpen als de publieke opinie over de sierteeltsector een positieve boost krijgt. Op dit moment ligt de nadruk heel erg op het grote gasverbruik en de uitstoot, terwijl de sierteeltsector in de transitie een van de voorlopers is. Mensen die sierteeltproducten als zinloos omschrijven, hebben waarschijnlijk nog nooit een bruidsboeket gevangen of een bloemenzee mogen ervaren bij een uitvaart. Met bloemen en planten dragen we bij aan de morele gezondheid. Misschien onmeetbaar, maar erg belangrijk!”.