Scheidsrechter Cor van Elswijk uit Honselersdijk heeft een lange en succesvolle loopbaan, maar maakte ook kennis met de keerzijde van de medaille.
Scheidsrechter Cor van Elswijk uit Honselersdijk heeft een lange en succesvolle loopbaan, maar maakte ook kennis met de keerzijde van de medaille. (Foto: Rolf van Koppen (archief))

'Houd het ook voor de scheidrechters gezellig'

De competities lopen al weer even, de eerste fase zit erop. Verschillende teams strijden nog voor de beker, kampioenen zijn in wording, wij trainen en wij voetballen gewoon door deze winter.
Gezelligheid alom. Veel mooier kan het niet worden, toch ?

Toch is er een keerzijde, zo schrijft Marien Rolandus Boers, bestuurslid Wedstrijdzaken van FC 's-Gravenzande op de wesbsite van zijn club namens het bestuur. 'De afgelopen jaren zijn de lontjes ook op het voetbalveld korter geworden, lijkt het wel. Ik ga het niet onderbouwen met diagrammen en cijfers, maar er komen meer tuchtzaken voorbij dan de afgelopen jaren het geval was. De KNVB bevestigt dit beeld. Heel vaak is het de tegenstander die zich niet onder controle heeft, maar wij zijn ook niet altijd roomser dan de paus, met andere woorden, onze spelers gaan ook wel eens in de fout.
Wij trappen wat makkelijker na, of maken die beweging, en 3-5 wedstrijden schorsing/uitsluiting heb je dan zo te pakken. Of als je geluk hebt, als jongeling, kan je enkele wedstrijden uitsluiting afkopen met een cursus bij HALT.
Ook wordt er steeds meer en makkelijker gemopperd op de scheidsrechter. Bij eigen falen moet de scheidsrechter het vaak ontgelden, door de tegenstander, maar ook door onze leden. Bij een eenvoudige belediging of gebaar is het minimum twee wedstrijden uitsluiting wat al snel oploopt naar acht wedstrijden niet mogen voetballen met je team.
Een week of wat geleden hebben wij een van onze scheidsrechters van het veld af moeten begeleiden om hem te beschermen tegen enkele oververhitte spelers van een team dat bij ons te gast is. Een dieptepunt op de zaterdag.
Laten wij ook geen voorbeeld nemen aan wat wij wekelijks op tv zien (rellen & opstootjes op de velden), anders kan je zomaar ineens tegen een schorsing/uitsluiting van enkele maanden aanlopen.
Soms kunnen de ouders er ook een handje van. Zo zijn enkele van onze jeugdteams helaas al geconfronteerd met ouders en begeleiders van tegenstanders die ver over de schreef gaan. Als dat degenen zijn die kinderen op die manier opvoeden, dan staat ons nog wat te wachten in tuchtzakenland de komende jaren. Dus: Voetbal niet alleen met je voeten maar gebruik ook je verstand! Houd het ook voor scheidrechters gezellig'.