Afbeelding
(Foto: )

Poeldijksepad in Honselersdijk

Paadjes en laantjes, ze zijn typisch Westlands. Welke zijn er nog over en welke zijn weggevaagd? Het grote kantelpunt was eind van de jaren zestig. De tuinen moesten beter bereikbaar worden voor brandweer en ambulance. Tot die tijd was het niet raar als een tuinderswoning alleen te voet of schuit te bereiken was.

'Zolang de bloemen en groenten maar naar de veiling gebracht kon worden'

Zolang de bloemen en groenten maar naar de veiling gebracht kon worden. Geleidelijk aan werd het vervoer per schuit overgenomen door de vrachtwagen. Dat was een tweede reden dat veel laantjes en paadjes veranderden in geasfalteerde brede wegen. Deze reconstructie was het einde van een complex stelsel van slimme paadjes en doorsteekjes. In 1971 was het Poeldijksepad aan de beurt. Dit eeuwenoude paadje van het centrum van Honselersdijk naar de kerkt van Poeldijk is al herkenbaar als gestippeld paadje op de kaart van Delfland uit 1712. Het was een vrijwel rechte lijn tot aan de Kleine Gantel. Daar lag een bruggetje en maakte het pad vervolgens een knik. Tot de jaren twintig staat het op kaarten vermeld als kerkepad. Daarna als verhard voetpad. Hoe oud de naam Poeldijksepad is, weten we niet. Veel Westlanders zullen het nog gekend hebben als een smal fietspad met aan beide kanten sloten waarover je naar school fietste.

Historisch Archief Westland verzamelt herinneringen aan verdwenen laantjes en paadjes. Wie heeft hier een mooi verhaal over? Of een leuke anekdote? Stuur het naar hawestland@gemeentewestland.nl