Hoort De Lier eigenlijk bij Midden-Delfland?

'Tijd om de politieke weeffout terug te draaien'

"Nooit gewild. Toch gebeurd." Dat is wat een vijftal inwoners van De Lier te zeggen heeft over het feit dat het dorp sinds 18 jaar bij de gemeente Westland hoort. Een 'politieke weeffout' noemen ze het: "Want historisch gezien hoort De Lier gewoon bij Midden-Delfland."

"Schipluiden, De Lier en Maasland horen al eeuwen bij elkaar," klinkt het op de website www.waarbijhoortdelier.nl, die vorige week donderdag de lucht inging. 

'Letterlijk én figuurlijk bij Westland geplakt'

Op die website stellen vijf Lierse initiatiefnemers - Pieter Hoogerbrugge, Dirk den Hoed, Peter Varekamp, Dominic Kras en Piet Voskamp - dat De Lier in 2004 tegen hun wil in is 'opgeslokt door de te grote buur in wording'. Hun dorp zou letterlijk én figuurlijk bij de gemeente Westland zijn geplakt. "Bungelend onderaan. Onderhevig aan de dominantie van Naaldwijk en 's-Gravenzande", zo klinkt het. En volgens hen is het hoog tijd om die 'politieke weeffout' terug te draaien. 

4-3 variant

De gemeente Westland omvatte aan het begin van de eeuw nog zeven afzonderlijke gemeenten. In 2001 werd er in die gemeenten een volksraadpleging gehouden: Wat wilden de inwoners? Alle gemeenten laten opgaan in één gemeente Westland? - oftewel de 7-0 variant. Of de vijf 'bovenste' laten samengaan en ook de twee zuidoostelijke gemeenten, Maasland en Schipluiden, laten fuseren? - oftewel de 5-2 variant. Of misschien de zogeheten 4-3 variant, waarin De Lier zou samengaan met de 'grasgemeenten' Maasland en Schipluiden? Pieter, Dirk, Peter, Dominic en Piet zijn duidelijke voorstanders van de laatste variant. En volgens voormalig GBW-raadslid Pieter Hoogerbrugge zijn zij zeker niet de enigen: "In mijn omgeving zijn ontzettend veel mensen het met ons eens."

Maar waarom zou De Lier dan beter bij Midden-Delfland passen? Het antwoord van Hoogerbrugge is duidelijk: omdat dat historisch zo bepaald is. 

Ook zou het voor De Lier beter zijn om een groter deel van een kleiner geheel te zijn, zou de afscheiding van Westland 'de natuurlijke burgerij en bestuur herstellen' en zou hierdoor 'een overgang van los buurmanschap naar weer vertrouwd partnerschap' gerealiseerd kunnen worden. Dit betogen de initiatiefnemers op hun website.

Enquête 

Om te polsen hoe de rest van het dorp én de gemeente denkt over de afscheidingsbeweging, hebben de initiatiefnemers een anonieme enquête op hun website geplaatst. Bezoekers kunnen stemmen waar De Lier volgens hen bij hoort: Westland, of Midden-Delfland. Bij voldoende respons voor het 'herstel van De Lier' - oftewel genoeg stemmen voor Midden-Delfland - is het vijftal van plan om een officiële petitie te starten en zelfs naar de Minister van Binnenlandse Zaken te stappen. 

'Van los buurmanschap naar vertrouwd partnerschap'

Maar zo ver is het nog niet gekomen. Begin deze week stemde bijna 90% van de bezoekers voor Westland. En dat valt tegen. "Deze enquête was bedoeld als test en we waren zeker van plan om er werk van te maken als genoeg Lierenaren het met ons eens waren," vertelt Hoogerbrugge. "Maar als de uitslag zo blijft, dan houdt het op. Aan een dood paard kun je helaas niet trekken."