V.l.n.r.: Helin, Shania, Bas, Thijs.
V.l.n.r.: Helin, Shania, Bas, Thijs. (Foto: PR)

Waar gaan ze volgende week heen?

De leerlingen die voor de eerste keer naar een school van voortgezet onderwijs gaan hebben nog een paar dagen om zich goed voor te bereiden. De beslissing welke school dat zal zijn is al maanden geleden genomen. 

Frans Voskamp

Twintig leerlingen van de Lierse basisscholen hebben mij toen verteld waarom het die keuze was. En nu maar hopen dat ze gauw gewend zullen zijn aan de nieuwe situaties.

Prins Willem Alexanderschool

Thijs Barendse heeft gekozen voor ISW Hoogeland. Hij vond dat niet zo moeilijk omdat hij daar al vaak is geweest met zijn moeder en hij vond dat toen al heel leuk. Zijn moeder is daar docente. Thijs heeft nog geen idee wat hij later wil gaan doen. Via de digitale open dag heeft hij alles gevolgd. Verder hoort hij verhalen van twee neven die daar op school zitten en natuurlijk van zijn moeder. "Op de PWA was het altijd wel gezellig, maar soms was het ook wel een beetje saai. Ik denk dat het op mijn nieuwe school wel leuk zal worden."

Bas Lindhout zal een eindje verder moeten fietsen omdat hij gekozen heeft voor ISW Gasthuislaan in ’s-Gravenzande. Op de open dag is hij niet geweest, maar hij geeft er wel een rondleiding gehad. Hij vindt het een leuke school en hij vindt het fijn dat het een kleinere school is. Daar hoef je na een jaar nog geen keuze te maken tussen HAVO of VWO. Hij kijkt uit naar de nieuwe school en heeft prachtige herinneringen aan vooral de leuke dingen op zijn oude school.

Helin Kahlid heeft haar keuze ook bepaald en gaat naar Novilab omdat ze goed kan editen. Het gaat daar vooral om techniek en dat vindt ze heel leuk. Ze gaat graag aan het werk met computers. Maar ze wil graag actrice worden. Ze vindt het ook wel fijn dat haar broer ook al op het Novilab zit. De basisschool gast ze zeker wel missen. Vooral omdat ze daar te maken heeft met maar één juf en met niet zoveel huiswerk. Maar aan de andere kant heeft ze heel veel zin om naar het VO te gaan.

Shania Barten wilde graag naar een school waar je veel met je handen moet doen. Daarom koos ze voor het ISW vakcollege in Naaldwijk. Ze was op de open dag van de school en toen wist ze zeker dat ze daar naar toe wilde. Ze wil heel graag juf worden en ze denkt dat het daarom ook een goede vooropleiding is. Shania heeft er zin om naar de nieuwe school te gaan. "Daar kun je lekker een nieuwe start maken. Maar omdat we heel veel lol gehad hebben in onze klas zal ik zeker ook veel kinderen missen."

De Achtsprong

Kiki de Jong heeft gekozen voor ISW Sweelincklaan in ’s-Gravenzande omdat het een kleinere school en omdat daar Montessori-onderwijs wordt gegeven. Wat ze later wil gaan is nog niet helemaal duidelijk, maar ze denkt dat het iets met en voor kinderen zal zijn. "Het was op de Achtsprong super, maar ik heb nu wel zin in een beetje verandering in mijn leven. Wat ik ook wel fijn is dat ik een elektrische fiets krijg. Eindelijk ben ik dan van dat oma fietsie af. Maar de zure matten ga ik wel missen."

Guusje Zwaard is duidelijk over haar keuze. Ze heeft op de open dag gezien dat dat het er bij ISW Hoogeland leuk en mooi uitziet. Een nicht en neef zitten daar ook. Ze is elke dag met heel veel plezier naar school gegaan, maar ze vindt het wel leuk om naar een andere school te gaan. Ook zij gaat de zure matten missen. En, o ja, dat is waar ook; ze wil heel graag slager worden. Van wie zou de dat nu hebben? 

Cas Dekker heeft een Havo-advies en wilde graag veel met zij handen doen. Hij vindt dat ISW Hoogeland beter bij hem past, maar alleen doe je daar juist niet zoveel met zijn handen. Omdat hij architect wil worden heeft hij daarom zijn keuze gemaakt. Hij heeft het prima naar zijn zin gehad op de Achtsprong, maar ziet er niet tegen op om naar een andere school te gaan.

Rico Zwinkels vond de scholen in Naaldwijk juist niet zo leuk en heeft daarom gekozen voor een school in Delft; het Hugo Grotius. Hij wil graag bioloog worden en denkt dat deze school een goede opleiding is. Op de Achtsprong was het een gezellige tijd en hij ziet een klein beetje op tegen de veranderingen van een nieuwe school.

Koningin Julianaschool

Sam van Leeuwen heeft gekozen voor Lentiz Dalton in Naaldwijk. Het is volgens hem een leuke school en hij heeft zin om daar met zijn vrienden naar toe te gaan. De opleiding past prima bij zijn wens om later bij de politie te gaan. “Ik heb het op de KJS prima naar mijn zin gehad en het zal op de nieuwe school ook wel goed gaan."

Sara Hanemaaijer gaat ook naar Naaldwijk maar naar ISW Hoogeland. Ze wil heel graag bioloog worden en moet dan natuurlijk op zoek naar een goede vooropleiding. “Ik vind het een overzichtelijke school waar veel mogelijk is. Je kunt er ook een Cambridge opleiding volgen. Dat is wel fijn omdat je dan nog beter Engels leert.” Ze vindt wel een beetje spannend om naar de nieuwe school te gaan. “Ik zal mijn basisschool wel missen omdat ik daar best wel leuke dingen heeft meegemaakt. Die tijd zal ik nooit vergeten. Maar ik heb zin in iets nieuws. Nieuwe dingen leren en nieuwe vrienden maken.”

Daan van Geest wil later orchideeënkweker worden en hij gaat naar ISW Hoogeland omdat hij daar goede verhalen over heeft gehoord. Hij is één keer in zijn uppie op de school gaan kijken. Dat kwam omdat door de coronamaatregelen er geen ouders mee mochten. Voor alle zekerheid heeft hij de school ook nog online bezocht. "Ik heb het goed naar mijn zin gehad op de basisschool, maar het lijkt me erg leuk om naar een andere school te gaan.”

Jet Schenkeveld vindt het leuk dat je op het Floracollege speciale klassen hebt waaruit je kunt kiezen. Een sportklas, een kunstklas of een gewone klas. Ze weet echt nog niet wat ze later wil worden. Na de open dag wist ze het zeker dat ze naar Flora wil. Ze vond het op de KJS heel erg plezierig en daarom ziet ze een klein beetje op tegen de start op een nieuwe school. "Ik zal mijn oude klas zeker wel missen, maar het komt vast wel goed."

De Vlieten

Omar Akkari heeft heel bewust gekozen voor ISW Poeldijk. Hij wil uiteindelijk naar ISW Hoogeland, maar dat paste niet bij zijn schooladvies kader/mavo. Na die opleiding hoopt hij door te groeien naar de MAVO en dan door naar zijn einddoel. Wat hij later wil worden weet hij nog niet. De open dag was online en dat was minder leuk. Hij heeft zin in de nieuwe school omdat daar een nieuw schoolleven begint. Op de basisschool was het best leuk, maar sommige schoolreisjes vond hij minder leuk.

Diyar Resitoghu wilde naar een school in Delft en kwam op de open dag van Stanislas MAVO/HAVO Dalton Delft er achter dat het daar leuk was. Het paste prima bij zijn HAVO- advies. "Het is een mooi gebouw en niet zo groot. De leraren waren in elk geval aardig." Hij vindt het een nadeel dat je een eind moet fietsen, maar praat zich de moed in door daaraan toe te voegen dat het wel gezond is. Over zijn toekomstig beroep is hij een beetje onduidelijk. Hij denkt nu aan piloot, maar over 10 jaar wil hij misschien naar de politie. “Ik vind dat de tijd op mijn oude school heel snel is gegaan. Ik ga iedereen zeker super missen. Ik zou het fijn vinden als ik in een klas kom te zitten met leuke kinderen."

Demi Vellekoop is dol op tekenen en knutselen en ging daarom op zoek naar een school waar dat mogelijk was. Dat kan allemaal in de kunstklas van het Flora College Naaldwijk. Ze wil ook graag zelfverzekerder worden en ze is ervan overtuigd dat de kunstklas haar daarbij goed kan helpen. Haar keuze past ook bij haar plan om later met dieren te werken zoals dieren helpen als ze ziek zijn of als ze geen thuis hebben. De open dag vond Demi leuk omdat ze veel geleerd heeft over de werkwijze van de school. Ze weet ook al een beetje de weg in de school. Ze is blij dat een goede vriendin ook naar die school gaat en ze wil graag nieuwe vriendinnen maken. “Op de basisschool hebben we veel leuke dingen gedaan, Het is jammer dat de meeste vriendinnen naar een andere school gaan. Ik zie die dan wel minder”, vertelde Demi

Valerie Gerritse was op zoek naar een school met Montessori - onderwijs. “Daar ben je vrijer in wat je doet. Je wordt niet de hele tijd onderbroken om even te luisteren naar wat er uitgelegd wordt, maar je moet/mag alles helemaal zelf uitzoeken. Ik ben naar de open dag van ISW Sweelinklaan in ’s-Gravenzande geweest. Ik vond het echt super leuk en er was een super leuke sfeer en ik zag ook een paar bekenden. Het lijkt me ook een hele fijne en gezellige school en de keren dat ik er was, was er echt een hele fijne sfeer.” Over het beroep in de toekomst is Valerie nog niet uit. Ze denkt aan brandweervrouw en dan weer aan juf. Als het maar iets is waarin ze niet moet stil zitten. Op de nieuwe school zitten vriendinnen van de sportclub van Valerie en zelfs een goede vriendin van school. In de basisschooltijd waren er veel leuke dingen. Ze gaat ze allemaal missen: klasgenoten en vrienden, maar ook de juffen en meesters. Ze hoopt dat het op de nieuwe school goed zal gaan. Ze is wel zenuwachtig, maar omdat ze er veel zin heeft zullen het best weer leuke jaren worden in de nieuwe klas met de nieuwe leerlingen en nieuwe docenten.

Prins Mauritsschool

Naomi van Os heeft gekozen voor ISW Poeldijk, Haar broer heeft ook op die school gezeten. Ze wil daar graag heen omdat je daar bijvoorbeeld Engels op een hoger niveau kunt volgen als je daar goed in bent. Haar achternicht is er ook leerling. Hoewel Naomi daar verder niemand kent, ziet er niet tegen op om naar de nieuwe school te gaan. Ze denkt later iets met dieren te gaan doen. Op de PMS heeft ze het heel leuk gehad. De schoolreis naar de Efteling en het schoolkamp, maar ook nog veel andere dingen zal ze niet gauw vergeten.

Stef Schouten gaat vanuit De Lier meer naar de andere kant dan de meeste klasgenoten. Over de trambaan door de landerijen naar Maasland om daar de lessen op Lentiz/VMBO te volgen. Hij vindt het fijn dat de school niet zo groot is en lekker afgelegen ligt van de weg. Een klasgenootje gaat ook mee. Stef is met zijn groep op de open dag geweest. Als het aan hem ligt gaat hij later iets met kunst doen. Ook hij noemt de Eftelingreis en het schoolkamp en voegt daaraan toe dat hij op de PMS acht topjaren heeft gehad.

Lieke de Vries heeft het Groene Lyceum in Naaldwijk gekozen voor haar vervolg in het onderwijs. Ze wil haar handen lekker laten wapperen en hoopt later een eigen ijswinkel te hebben. Lieke heeft zelfs twee keer een open dag van de school bezocht. In haar nieuwe klas kent ze helemaal niemand en daarom ziet ze beetje op tegen de nieuwe start. De periode op de PMS vond Lieke heel leuk en vooral het kamp in groep 8 was heel gezellig.

Mikaele Berhane Teweide heeft ISW Hoogeland op een open dag bezocht en het lijkt hem een leuke school die past bij zijn advies/niveau. Hij heeft nog geen enkel idee wat hij later wil worden. Het is best wel spannend om naar een nieuwe school te gaan, maar hij ziet er niet tegen op. "De periode op de basisschool was heel plezierig met veel leuke dingen. In het laatste jaar waren de Efteling en het schoolkamp echt grote top."

V.l.n.r.: Cas, Rico, Guusje, Kiki.
V.l.n.r.: Daan, Sam, Jet, Sara.
V.l.n.r. Demi, Omar, Dyar, Valerie.
V.l.n.r.: Naomi, Lieke, Mikaele, Stef.