Hittebestendig


De temperaturen van de afgelopen week waren voor menigeen reden zich vooral rustig te houden en aan te passen aan de situatie. De deuren en de ramen dicht en vooral de warmte buiten proberen te houden. Maar als je deel wilde nemen aan de Lierse feestweek dan moest je er natuurlijk toch op uit. En er was gelukkig weer heel veel te doen.

De meeste verhitte rode hoofden bij jong en oud waren vooral het resultaat van de inspanningen bij de activiteiten. Het luie zweet werd volop geproduceerd en afgevoerd. Dat vereiste natuurlijk een aanvulling van vocht en dat was in ruime mate in allerlei vormen en smaken beschikbaar. De paardenrace werd terecht afgelast.

In de hitte werd er ook nog een andere strijd gevoerd. Die vond vooral plaats in de nachtelijke uren. Er verschenen steeds meer Nederlandse vlaggen in en rondom de kern De Lier. Allemaal ondersteboven. En dat viel natuurlijk op. Het was eenvoudiger geweest als onze vlag verticale banen had gehad, maar dat zal niet meevallen om dat op korte termijn te regelen.

Dat geldt ook voor de suggestie van enkelen de samenstelling van gemeente Westland te veranderen door amputatie van de kern De Lier en die te inplanteren in de gemeente die ons nu nog scheidt van Delft. Dan zou Westerlee weer de grenspost worden met kleintje Westland. Eerst een anonieme enquête, waarbij het 

woordje anoniem eigenlijk overbodig is. Bij voldoende steun op naar de minister. De Lier op jacht naar een scheiding, naar een ander huwelijk, maar dan wel met voorwaarden. Volgens mij een illusie die zal eindigen in een desillusie. Het lijkt op ‘blij maken met een dode mus’. Of is het een variant op een bekende uitspraak: ‘ik heb het nog nooit gezien, dus ik denk wel dat het kan’?

Het wordt hoog tijd dat er weer verkoeling komt.

W.E. Sterlee