Anneke Duyvesteijn.
Anneke Duyvesteijn. (Foto: Rolf van Koppen Fotografie)

Droog, droger, gortdroog…

Door hoge temperaturen en minimale regenval is het gortdroog in de tuin. Voor wie zijn tuin in deze tijd van het jaar aan de goede intenties van de tuinoppas overlaat, is het te hopen, dat die met evenveel liefde voor de tuin zorgt als de tuinbezitter zelf. 

Duidelijk is wel dat sommige soorten heel goed tegen droogte zijn bestand, maar andere ondanks een geadviseerde standplaats in de halfschaduw toch bijna het loodje leggen. Belangrijk is het daarom om bij de keuze van nieuwe planten of struiken te kiezen voor soorten die goed tegen droogte en watergebrek kunnen. Vooral op plekken die heel zonnig zijn, is dit aan te raden. Vaak hebben deze planten een zilvergrijs, viltachtig blad zoals variĆ«teiten van Perovskia atriplicifolia, een mooie halfheester die in de zomer met paarsachtige aren bloeit. Perovskia heeft iets weg van lavendel, vraagt weinig onderhoud, behalve een snoeibeurt na de winter. 
Ook lavendel is een droogteresistente plant en doet het prima in de volle zon op een droge locatie. Planten met dikke bladeren zoals Sedum kunnen ook goed water vasthouden. Veel grassen zijn trouwens ook goed bestand tegen droogte. Handig is het verder om nieuwe planten wat dieper dan normaal te planten. Zet ze het liefst in een klein kuiltje, zodat het water dat u giet niet wegloopt. In een tuin met zandige grond zullen planten eerder verdrogen dan in een tuin op de klei. Verbeter uw tuingrond in dat geval door de bodem te verrijken met compost of breng een mulchlaag aan. Op hele droge plekken kan dit een oplossing zijn.


Anneke


T blikopdetuin
F GroeiBloei-Westland

Vragen stellen via info@westland.groei.nl; activiteiten Groei en Bloei Westland op
 westland.groei.nl.