Mahboud was 14 en voetballen was niets voor hem. Dus werd het de reddingsbrigade.
Mahboud was 14 en voetballen was niets voor hem. Dus werd het de reddingsbrigade. (Foto: EL)

'De reddingsbrigade betekent vriendschap, ervaring, helpen en veiligheid'

De lifeguards van de reddingsbrigades houden in de zomervakantie dagelijks een oogje in het zeil op de Westlandse stranden. Bij nood komen zij in actie en als het nodig is, schakelen zij extra hulp in. Wie zijn deze vrijwilligers die zich inspannen voor andermans veiligheid eigenlijk?

door Evelyne Lammerding

Mahboud Temoori (22) – ‘je zegt Mahbod en zo kent iedereen mij' - is de coördinator eerste hulp bij ongelukken voor de ’s-Gravenzandse reddingsbrigade. Dat betekent dat hij ervoor zorgt dat alle materialen die maar nodig zijn om eerste hulp te geven, up to date is en blijft.

Gerust stellen

Hij richtte ook de EHBO-kamer in de post op slag Vlugtenburg in. De grote stickers van vrolijke figuren uit the Lion King op de witte muren om de kinderen gerust te stellen, waren zijn idee. "Zelf heb ik nog geen kind hoeven behandelen in de EHBO-kamer, maar ik heb gehoord dat de figuren hun effect hebben," zegt hij met een brede lach.

Temoori kwam als 2-jarige met zijn vader en broer uit Iran naar Westland. "Mijn moeder was overleden," legt hij uit. "Eerst woonden wij in Monster. Daar zat ik op de basisschool. Later verhuisden we naar ’s-Gravenzande. Mijn vader hertrouwde en ik heb nog twee jongere broers en twee zusjes. Mijn zusje van 13 zit net bij de reddingsbrigade. Zij oefent nog in het zwembad. Volgend jaar komt zij ook naar het strand."

Verpleegkunde

Temoori is leerling verpleegkundige in een ziekenhuis in Rotterdam. In die stad volgt hij ook zijn opleiding waarvan hij het derde jaar net heeft afgesloten. 
Deze zomer gebruikt hij om door te leren: hij werkt in het ziekenhuis in Rotterdam. “Ik zie het als voorwerken voor het examenjaar, zodat ik voor september al wat examens klaar heb.’’

Zijn werk en vrijwilligerswerk vloeien in elkaar over: Wat hij bij de reddingsbrigade leert, kan hij in de opleiding gebruiken en andersom. Zijn drijfveer? “Ik houd van hulpverlenen. 
En het klinkt misschien een beetje raar, maar ik houd ook van de actie die daarbij komt kijken. Daarom ook ben ik in juni vorig jaar bij de alarmploeg van de reddingsbrigade gegaan.’’

Limburg

Hij hoefde niet lang te wachten op zijn eerste klus met dat team. De alarmploeg rukte uit naar het overstroomde Limburg. "Alsof je op een filmset aan kwam. Je zag auto’s wegdrijven, trekkers door het water rijden. Wij hebben mensen uit hun huizen geholpen. Spullen mee en op de shovel naar een droge plek." Hij vond het 'gaaf en goed' om te doen.

"Acht jaar geleden moest ik van mijn moeder iets doen. Ik was 14, voetballen was niets voor mij. We kwamen uit bij zwemmen en de reddingsbrigade."

Gouden greep

Het bleek een gouden greep. "De reddingsbrigade betekent vriendschap, ervaring, helpen, de veiligheid waarborgen. Ja, ook als ik fulltime ga werken, blijf ik bij de reddingsbrigade."