Op en top geregeld

Vervolg van voorpagina 

Dat Jansen kampt met fikse gezondheidsproblemen moge duidelijk zijn, maar de parate kennis over het wielrennen in zijn dorp blijft onverminderd aanwezig. ,,In 1986 won Michel Zanoli, kersvers wereldkampioen bij de junioren. Hij kwam ’s-ochtends aan op Schiphol en won een paar uur later hier de koers. Zo hadden wij altijd de grotere renners. Ex-profs als Servais Knaven, Jeroen Blijlevens, dernykampioen Jesper Asselman en ook een Fabio Jakobsen reden allemaal hier. Nu hebben wij met Max Kroonen weer de nationaal kampioen. Jarenlang gingen wij met familie en vrienden naar het NK. Renners vroegen maar één ding: ‘Hans, wanneer is de Ronde van Kwintsheul’? Pas had ik nog contact met Allard Engels (ploegleider VolkerWessel-Merckx,red.) en die gaf aan zijn sterkste renners af te sturen. Kijk, dat is waar ik het voor doe.“ 

Graag rijden

Kwintsheul staat te boek als een criterium die men graag rijdt, beaamt Hans: "De renners kunnen hier goed geld verdienen en verder hadden wij veel activiteiten. Solex-races, lokale sponsorraces met sponsors die met een fiets van ‘bakkie-fietsen’ met een glas bier in de hand bij de start stonden. Gewoon 35 geweldige jaren met hele trouwe sponsors en supervrijwilligers, die ik tot op de dag van vandaag ontzettend dankbaar ben.” Alle voorgaande edities heeft Jansen tijdens de Heulse wielerronde de touwtjes in handen. Alles wil hij op de dag zelf in de gaten houden. Als er een spandoek scheef hangt attendeert hij zijn vrijwilligers erop. Is de hekkenleverancier een kwartier te laat, wordt er direct gebeld en vaak in niet mis te verstane woorden. Staat er rond het middaguur nog een auto op het parcours, is Jansen hels. Puntje bij paaltje is het evenement altijd op en top geregeld. Vrijwilligers worden door het comité altijd dankbaar behandeld. Dochter Carola hoopt dat bij haar vader na vrijdag een last van zijn schouders valt. ,,Het is aanpassen dat hij nu wat vaker thuis is. Hij stak er vanaf oktober enorm veel tijd in en reed wekenlang sponsors langs. Hij moet zijn draai straks weer zien te vinden.” Vrijdag volgt dan waarschijnlijk het laatste Supercriterium van Kwintsheul. Naast het wielrennen is er vanaf 18.00 uur een spetterend muzikaal programma georganiseerd op het landje aan De Kievit. Sponsors doen een extra duit in het zakje. Rondemissen zijn keurig gekleed door By Mas en een bedrijf dat op het laatste moment een podiumwagen afzegt krijgt Carola op haar dak zodat het toch nog goed komt om John Medley en consorten te ontvangen. Hans Jansen is ontzettend dankbaar dat naast dochterlief ook oud-comitéleden Ruud de Brabander en John Grootscholten het huidige comité (Bert Plooij, André Jansen en Romy Jansen, red.) te hulp schieten ,,Toen ik in het ziekenhuis belandde zeiden Carola, Ruud en John direct dat zij bij gingen springen en dat de ronde door zou gaan.“

Blijk van waardering

‘Zonder jou hadden wij het niet gered', het is de tekst gegraveerd in een spiegel die in huize Jansen aan de Hoenderparklaan in de woonkamer hangt. Bij het 10-jarig jubileum een geschenk van het comité. Om de arm van Jansen prijkt een horloge, die hij tijdens de 25ste ronde ontving, wederom van zijn comité. Het is de terugkerende blijk van waardering. Hans Jansen en de wielerronde van Kwintsheul, onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Toch gaan deze wegen scheiden. ,,Ik ben dan nog wel voorzitter, maar heb er sinds maart geen klote voor kunnen doen en dat is erg. Als ik vrijdag de vrachtwagen met hekken voorbij zie gaan pak ik mijn scootmobiel (geschonken door Team Westland,red) en ga een rondje rijden. Daarna ga ik bij Quintus een rustig bakkie koffie drinken. Tja, het gaat voor mij natuurlijk een hele andere dag worden als voorheen, maar het lot heeft het zo bepaald.”