De groep van de Zonnebloem bezocht de Floriade.
De groep van de Zonnebloem bezocht de Floriade. (Foto: PR)

Bloeiende Zonnebloem op zoek naar versterking

Het gaat goed met de Lierse afdeling van de Nationale Vereniging De Zonnebloem en toch trekken voorzitter Hen van de Laar en Monique van der Knaap aan de bel.

“Landelijk gezien is er een dalende tendens zichtbaar. De vereniging is, zoals bijna elke vereniging in het land, op zoek naar nieuwe vrijwilligers”, legt Hen van de Laar uit. “We herkennen die tendens ook, maar we zijn nog steeds goed in staat om aan de wensen van onze ruim 85 gasten te voldoen. Om ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst de lichamelijk hulpbehoevende ouderen van het dorp van dienst kunnen blijven moeten we nu schakelen.”

Picknick

“We hebben de laatste weken vier nieuwe aanmeldingen ontvangen van mensen die zich bij ons willen aansluiten”, valt Monique bij. “Er is dus duidelijk vraag naar de diensten die we aanbieden, maar de behoeften van de ouder wordende mens veranderen. De jaarlijkse picknick bij De Tuinderij staat bij bijna alle mensen met stip op één, maar er zijn ook mensen die het geweldig vinden om een keer naar een museum te gaan. Daarom hebben we een paar weken geleden met een kleinere groep mensen het Van Gogh-museum bezocht. Waarschijnlijk neemt de belangstelling voor de grootschalige activiteiten langzaam af. Dat is ook wel te begrijpen. Als je alleenstaand bent, je hebt een middagje van de Zonnebloem en je krijgt ineens tachtig mensen om je heen dan krijg je heel veel prikkels op je af. De coronatijd heeft wel duidelijk gemaakt dat mensen dat niet zo prettig vinden.”

Kop koffie

Het Zonnebloembestuur is dus op zoek naar nieuwe, jongere vrijwilligers, enerzijds om de vergrijzing van het vrijwilligersbestand op te vangen en anderzijds om aan de groeiende vraag naar diensten tegemoet te kunnen komen. “We zijn op zoek naar jongere mannen en vrouwen die een paar uur in de twee weken tijd hebben om op bezoek te gaan bij dorpsgenoten”, verduidelijkt Van de Laar. "Daarnaast zullen ze gevraagd worden om de gasten te begeleiden tijdens de activiteiten die we organiseren. Tien keer per jaar komen de gasten in groepen bij elkaar, voor een kop koffie met iets lekkers of om op stap te gaan. Afgelopen jaar hebben we bijvoorbeeld met een groep mensen de Floriade in Almere bezocht. Als ik zeg jongere mensen dan bedoel ik daar in principe geen twintig- of dertigjarigen mee. Natuurlijk zijn die van harte welkom, maar ik kan me voorstellen dat zij weinig tijd voor de Zonnebloem vrij kunnen maken. We richten ons meer op vitale zestigers en zeventigers. Een aantal keren per jaar stellen we de vrijwilligers in staat om met elkaar in contact te komen. Zo hebben we twee weken geleden in de Ark met vijftig mensen genoten van een heerlijke High Tea. Vrijwilligers stellen die contacten zeer op prijs.”

Activiteiten

Vrijwilligers moeten zich kunnen en willen inleven in de mensen die zij bezoeken. “Empathisch vermogen is belangrijk voor het werk dat we doen”, zegt Monique van der Knaap. “Enthousiasme is ook belangrijk en dan een paar uur in de twee, drie weken voor het bezoek. Dat is afhankelijk van de wensen van de mensen die zij bezoeken. De vrijwilligers worden vrijgehouden en de gasten betalen de kosten voor de activiteit. Dat zijn geen schrikbarende bedragen, meestal vijf of zes euro. De tocht naar de Floriade kostte uiteraard meer want daarvoor maakten we gebruik van een touringcar en werden de mensen getrakteerd op een lunch.”

Monique van der Knaap legt het eerste contact met nieuwe deelnemers. “We houden een uitgebreid intakegesprek en daarin probeer ik een beeld te krijgen van de wensen en verlangens van de mensen. Als ik dat scherp in beeld heb zoek ik daar in de club een vrijwilliger bij. Soms hebben we niet meteen iemand beschikbaar. We betrekken de mensen dan wel bij de vereniging. Ze worden bijvoorbeeld uitgenodigd voor de activiteiten die we organiseren, waarbij we ook voor het vervoer zorgen.”

Voel je er wat voor om de Zonnebloem te steunen als vrijwilliger? Neem dan contact op met Monique van der Knaap, moniquevdk52@gmail.com of telefonisch via 06-12673723. Datzelfde geldt trouwens ook voor mensen met die zich als deelnemer aan de afdeling willen verbinden omdat ze een lichamelijke beperking of handicap hebben. Ook zij kunnen contact opnemen met Monique van der Knaap.