Uithuilen en opnieuw beginnen

Als je te maken krijgt met een ingrijpende verandering in je leefsituatie dan doe je er verstandig aan je te wapenen tegen allerlei regels waarmee je overstelpt wordt. Hoe groter het instituut des temeer obstakels je moet overwinnen. 

Ik kan het niet nalaten…ik reageer. Te vaak krijg ik het antwoord ‘het is nu eenmaal zo geregeld’ of ‘we moeten ons houden aan de privacy regels’. Je hebt je met de nodige moeite (niet alle vragen zijn even duidelijk) door een keuzemenu geworsteld om vervolgens het advies te krijgen ‘later terug te bellen’. Geef je daar geen gehoor aan dan kan het voorkomen dat je een uur later te horen krijgt ‘de verbinding wordt nu verbroken, probeer het later nog een keer’. Je verliest het altijd.

Wel eens een wondje opgelopen tijdens een bezoek aan een ziekenhuis waarvoor een eenvoudig pleistertje de oplossing is? Kijk niet vreemd op als je verwezen wordt naar de spoedeisende hulp… dat is nu eenmaal regel.

Vraag in een supermarkt waar ze de suiker verstopt hebben en je kunt als antwoord krijgen: daar, achteraan, links, onder. Het zijn de regels die meer hulp verbieden.

Een gezinshulp, gevraagd om even een andere hulpvraagje op te lossen, moet vaak tegen haar zin antwoorden dat het volgens de regels niet toegestaan is daaraan mee te werken.

Al eens geprobeerd gelijk een antwoord te krijgen op een vraag die op het gemeentekantoor eenvoudig te geven is? De telefooncentrale lijkt alleen bezet te worden door personen die opgeleid zijn vooral de moeilijke weg te bewandelen. Een ontsnapping lijkt te zijn dat ‘de medewerker thuis werkt’.

Ik neem aan dat de lezer ook voorbeelden genoeg naar boven weet te halen. Regeltjes, regels en nog meer REGELS.

Nederland heeft last van een ernstige epidemie van de ziekte ‘protocolisme’. Het wordt hoog tijd voor een stevige ingreep... zolang een vaccin nog niet beschikbaar is…terug naar af…

We beginnen allemaal gewoon opnieuw. Gezien de vele meelevende reacties moet het fluitje van een cent zijn dan zelf maar de oplossingen te zoeken. Of ben ik ook al besmet?

W.E.Sterlee