Karin Zwinkels.
Karin Zwinkels. (Foto: Thierry Schut)

Veilig fietsen

En bam! Daar lag ik, in één klap op het fietspad. Een los rennende hond schoot uit de bosjes het fietspad op. De geschrokken hondeneigenaar verontschuldigde zich veelvuldig en gaf aan dat ze de hond natuurlijk had moeten aanlijnen. Helpende handen van voorbijgangers en het opnemen van de schade. Een beschadigde fiets, een kapotte telefoon en beurs van de val. Gelukkig viel het allemaal mee.

Dat is niet altijd het geval… De ANWB meldt vorige week dat het aantal verkeersongevallen toeneemt. Hoe gaan we het tij keren? Er wordt ingezet op investeren op verkeersveiligheid op regionale N-wegen, de snelheid binnen de bebouwde kom omlaag en aandacht voor gedragsverandering. Er wordt meer gefietst, dus inzetten op het verbeteren van de fietspaden. Deze moeten voldoende breed zijn, een stroef wegdek hebben en voorzien zijn van duidelijke markering en een goede berm.

Maar ook de directe omgeving van scholen op breng- en ophaaltijden autovrij houden is een goede maatregel om kinderen veilig naar en van school te laten gaan. Het belangrijkste is natuurlijk om ongelukken te voorkómen en door het veilig inrichten van de omgeving en infrastructuur zal dit zeker het aantal ongevallen omlaag brengen. Voor dit beleid is 500 miljoen euro beschikbaar gesteld zodat gemeenten, provincies en waterschappen er daadwerkelijk mee aan de slag kunnen. Denk daarbij ook aan innovaties en campagnes die ingezet worden.

Op 1 januari 2023 gaat de verplichting in van de helm op de snorfiets. Moet er dan ook een verplichte fietshelm komen? Daar zijn de meningen nog over verdeeld. Artsen voor Veilig Fietsen pleit voor een verplichting om het aantal fietsers met hersenletsel terug te dringen. De ANWB is voor het vrijwillig gebruik én de promotie van de fietshelm, de verkoopcijfers laten zien dat er steeds meer fietshelmen verkocht worden. Het gebruik van de fietshelm wordt al steeds gangbaarder.

In deze laatste column van 2022 wens ik iedereen fijne feestdagen en voor het komende jaar veel veilige fietskilometers!


Karin Zwinkels

Fietsburgemeester Westland