Gasten van Dagopvang De Wael Bert (links) en Henk spelen graag een potje biljart.
Gasten van Dagopvang De Wael Bert (links) en Henk spelen graag een potje biljart. (Foto: Rianne Dekker)

Dagopvang De Wael biedt een welkom thuis:

'Beter dan hier krijg je het niet'

'Dagopvang De Wael. Welkom Thuis', staat er op het bordje boven de deur van Waellandweg 8 in Monster. En dat is ook precies wat Wies Haaring-Kroondijk voor haar vijftien gasten wil creëren: een welkom thuis. 

Door Rianne Dekker

“Ik doe dat op een manier waarvan ik denk: dat zou ik ook nog leuk vinden als ik hier terecht zou komen." Een kerstdiner voor haar gasten en hun mantelzorgers en vrijwilligers en hun partners mocht in deze visie zeker niet ontbreken.

Dat diner vindt plaats bij Unicum Elzenhagen in Poeldijk, waar men de mensen van De Wael op 21 december met open armen ontvangt. “Lekker dichtbij, met een speciaal, niet al te ingewikkeld menu. En in een ons-kent-ons sfeer”, aldus Wies.

Goede voor- en nazorg

Dat laatste is ook precies wat ze haar gasten met De Wael wil bieden. Ongedwongenheid, waar iedereen in zijn of haar waarde wordt gelaten, dat staat bij haar en haar man en steun en toeverlaat Peter voorop. Er hangt een andere sfeer dan bij reguliere opvanglocaties. De gasten van De Wael bepalen in grote lijnen zelf wat ze doen. Gasten ja, want de mensen met een lichte vorm van dementie die er verdeeld over drie dagen komen, zijn voor Wies en Peter geen cliënten. 

'Zij brengt liefde, gezelligheid en warmte'

“Zij regelt veel dingen en brengt liefde, gezelligheid en warmte”, antwoordt één van die gasten op de vraag wat de aanpak van Wies nu zo bijzonder maakt. “Als je ziek of jarig bent, komt ze even langs met een aardigheidje. En Peter had voor iedereen een gedicht gemaakt met Sinterklaas." Andere gast Bert vult aan: “Als er na het warm eten tussen de middag wat over is, geeft ze het aan me mee. En dat is fijn, want ik woon alleen. De voor- en nazorg is heel goed!” Eigenlijk wilde Bert in eerste instantie niet eens naar de dagopvang. Daar is hij inmiddels wel van teruggekomen. “Beter dan hier krijg je het niet!”

Geen onvertogen woord

Het bakkie koffie, de warme maaltijd, het advocaatje, het 0.0 wijntje, en ook de borrelhapjes net voor haar gasten weer naar huis gaan. Het behoort allemaal tot de dagelijkse service die Wies en Peter hun gasten bieden. Hebben ze geen vervoer, brengt en haalt Peter hen. “Soms rijdt hij twee keer, want dan zijn ze bijvoorbeeld nog niet klaar als hij komt. Dit is bij ons gewoon mogelijk”. Vanaf 10.00 uur komen de gasten binnen en dan kunnen ze biljarten, sjoelen, zich elders in Nederland wanen met het fietslabyrint, wandelen met de hond, puzzelen, desgewenst een sigaretje roken in de serre of zomaar lekker zitten bij de haard of voor de tv. En dat dit goed bevalt bewijst wel dat ze trouw blijven komen. “Er zijn zelfs twee mannen bij van het eerste uur in 2019”, vertelt Wies. “Helaas is er een ander die vanaf het begin kwam inmiddels overleden. Daar voel ik mij persoonlijk wel bij betrokken. En alles gaat hier altijd in goede harmonie. Dat nodigt ook uit tot terugkomen.”

Werven niet nodig

In tegenstelling tot het begin hoeft Wies nu geen moeite meer te doen om De Wael onder de aandacht te brengen van nieuwe gasten. “De aanvragen gebeuren mede door de casemanagers en via mond tot mond reclame. Het rolt vanzelf, het komt naar ons toe. Er is een goed contact met de casemanagers van Careyn en Pieter van Foreest. Mensen komen binnen via de WLZ en WMO, waarna dit omgezet wordt in een Pgb. Ook particulier komen ze binnen.”

Indoor jeu de boules

Wies en Peter zijn de dagopvang zonder enige subsidiesteun in 2018 gestart. Een gulle gift, zoals onlangs gedaan door Auto Oostdijk, is altijd welkom. Leuk detail is, dat De Wael gestart is met de vader van de huidige eigenaar van Auto Oostdijk als eerste gast. Wies gaat de donatie mede inzetten voor haar plan voor een indoor jeu de boules baan in De Wael. “Hiermee kun je zomer en winter lekker bezig zijn en ook vriendschappelijke competities met andere opvangcentra doen. Bij Agaat Welzijn op Maat kon je je plan indienen. Zo werden wij één van de drie genomineerden voor een geldbedrag ter verwezenlijking van ons doel. Helaas zijn we uiteindelijk geen winnaar geworden, maar gaan wel door met ons plan.”

Niet voor zweetvoeten

Niet alleen de gasten, ook de zeven vrijwilligers komen graag binnen bij De Wael. “Deze vrijwilligers gaan nog lang niet met pensioen”, roept Marc, ook namens Janie, Wendy, Neja, Plony, Wilma en Gemma. Ook snuffel stagiair Iris van het Flora College heeft het naar haar zin. Dat iedereen hier zo graag komt ligt niet in de laatste plaats aan de open sfeer die er hangt. Er is ruimte voor een dolletje, goed en gezond eten en het observeren en signaleren van veranderd gedrag. “We bespreken veel met elkaar en we weten dat niemand hier voor z’n zweetvoeten zit”, aldus Wies.

Gasten van Dagopvang De Wael Bert (links) en Henk spelen graag een potje biljart.