Yvonne de Water, speurhond Zoey en medebestuursleden van Stichting Dierenhulp Westland e.o.
Yvonne de Water, speurhond Zoey en medebestuursleden van Stichting Dierenhulp Westland e.o. (Foto: Wolfgang van der Hoek)

Pijlers van de Samenleving:

‘Zoey heeft een waanzinnige neus’

Yvonne de Water (67) is voorzitter bij Stichting Dierenhulp Westland en Omstreken. Zij is een van de vele vrijwilligers die zich voor de stichting inzetten bij het zoeken naar vermiste huisdieren of het helpen van dieren in de problemen. “Die ontlading als je een dier vindt, terwijl de baasjes de moed soms al hadden opgegeven.”

Linda van der Klooster

Stichting Dierenhulp Westland en Omstreken is in 2019 ontstaan uit een samenwerking van veel dierenvrienden die in verschillende zoekteams en Facebookgroepen zaten om vermiste huisdieren op te sporen. “Wij zijn met zijn allen de pijler”, zegt Yvonne, voorzitter van de stichting. “Het bestuur bestaat uit vier personen, heel gedreven dames. Daarnaast zijn er vier vrijwilligers in een vaste kern die de achterban van het bestuur vormen. Er zijn 99 oproepvrijwilligers en we hebben 31 mensen met een chipreader, in alle dorpskernen.”

De stichting doet meer dan alleen vermiste dieren zoeken. “We zoeken ook baasjes, als er een dier gevonden is. Dan gaat er een vrijwilliger met een chipreader naartoe. Veel huisdieren hebben een chip waarop de naam en adresgegeven van de eigenaar staan. Het is dan ook belangrijk dat je als eigenaar die informatie up-to-date houdt. Verder helpen we met de meest uiteenlopende hulpvragen. Ons motto is dan ook ‘Altijd op zoek naar een oplossing.’”

Chip checken

Vrijwilligers van de stichting hebben regelmatig acties om mensen erop te wijzen de informatie aan te passen als dat nodig is, bijvoorbeeld na een verhuizing. “Zo vragen we soms bij de strandopgangen aan de baasjes of we bij hun hond de chip mogen checken. Mensen denken soms dat de informatie op de chip bij hun hond wel klopt, maar gemiddeld is er met 40% van de chipregistratie iets niet in orde: de informatie is verouderd, of de chip is helemaal niet geregistreerd.”

Yvonne vergelijkt het dierenpaspoort met het kentekenbewijs van een auto. “Dat moet je ook op je naam laten zetten. Als mensen een hond krijgen, zijn ze helemaal ‘hosanna in de gloria’. Ze gooien dat paspoort in de la en vergeten het te registreren. Dan heb je dus eigenlijk niets aan de chip als je hond vermist raakt.”

Dankbaar

Zelf is Yvonne sinds 2013 vrijwilliger. “Eerst nog naast mijn werk, maar inmiddels heb ik er nog meer tijd voor. Ik ben er zo’n twintig uur per week mee bezig. Mensen zijn zo dankbaar als je hun dier vindt. Het helpen en mensen blij maken. Dat helpt mij.”

Op het moment dat er een dier zoek is, biedt Stichting Dierenhulp Westland e.o. hulp aan. “We maken een flyer die online komt en gedrukt kan worden. Het is belangrijk dat de vermissing zo snel mogelijk bekend wordt. Het komt ook in de groepsapp en op Facebook. En dan gaan onze vrijwilligers helpen.”

Een van de succesverhalen was dat van de Jack Russel Paco die vorig jaar bijna twee weken zoek was in de duinen van Hoek van Holland. “Vrijwilligers vonden hem eindelijk en herenigden hem met zijn baasjes die de moed al bijna hadden opgegeven. Die ontlading. Niemand hield het droog.”

Yvonne’s eigen hond Zoey is als speurhond een van de vrijwilligers van de stichting. “Ze heeft een waanzinnige neus. Ik train al drie jaar met haar met een speurhondenschool. Inmiddels kan ze andere honden zoeken met de geur van een halsband, speeltje of deken. Twee andere honden van een bestuurslid zijn ook in opleiding.”

Dierenambulance

In 2020 heeft de stichting de officiële ANBI-status voor goede doelen gekregen. Met bijbehorende ambities. “We krijgen steeds meer hulpvragen voor dieren in nood die geholpen of opgevangen moeten worden. Daarom is de behoefte aan een eigen dierenambulance met noodopvang ontstaan.”

De Stichting gaat daarvoor een ruimte huren in het nieuw te bouwen Dieren Opvang Centrum Westland (DOCW) op de Vierschaar in Naaldwijk. “We werken nu allemaal nog vanaf huis, maar als het centrum er staat, kunnen we daarvandaan een dierenambulance laten rijden. Er komen ook een egelopvang en een konijnen- en knaagdierenopvang.”

Kalender

Dierenhulp Westland is beneficiant van Stichting DierenLot. “Zij steunen diergerelateerde stichtingen. Er is nu een dierenambulance in aanvraag. Ook heeft DierenLot altijd de Christmas Challenge. Ze verdubbelen initiatieven van goede doelen om geld binnen te halen. Daarom hebben we een mannen- en hondenkalender gemaakt. De bekende TV-dierenarts Piet Hellemans en andere leuke mannen en hun honden uit de regio hebben geposeerd. De kalender wordt verkocht voor € 12,50 en DierenLot verdubbelt de opbrengst.”



De kalender is te koop in de webshop van www.dierenhulpwestland.nl. Op deze site kan je je ook aanmelden als vrijwilliger. Op www.westlandvoorelkaar.nl vind je nog veel meer leuk vrijwilligerswerk, met en zonder viervoeters.