Urban dance is enorm populair bij jongeren.
Urban dance is enorm populair bij jongeren. (Foto: Anna Walstra-Sosinowska)

Urban dance en kickboksen in de kerk

De populariteit van urban dance is ook in het Westland groot. Dat past precies bij de ambities van dansschoolhoudster Debbie Bondt. Haar missie: kinderen zoveel mogelijk laten bewegen.

door Martha Barendse

Debbie Bondt biedt met haar dansschool Dance For You op meerdere locaties in het Westland allerlei soorten danslessen voor verschillende doelgroepen. En de 31-jarige onderneemster wil verder groeien. Zo liep ze tijdens de coronaperiode bij toeval tegen het lege zijgebouw van de Maasdijkse r.-k. kerk aan. “In Maasdijk was er weinig aanbod op dit gebied. Ik ben een samenwerking aangegaan met Old School Trainingscenter uit Wateringen, zodat er nu zowel danslessen als kickbokslessen gegeven worden in deze zaal,” vertelt ze. “En het loopt erg goed. Daarom starten we in januari met meer groepen: Modern, Urban voor 8+ en een korte urban dance cursus voor volwassenen.”

Afrodance

Urban dance is een verzamelnaam voor verschillende dansvormen uit de hiphop- en popcultuur. Deze danscultuur is enorm populair bij jongeren. Bij de dansscholen van Bondt in Monster, Wateringen en Maasdijk doen nu circa vierhonderd Westlandse jongeren en kinderen mee. “Het is enorm populair, mede omdat het ook nog eens aangejaagd wordt door TikTok.”

De cursussen variëren van urban, breakdance en hiphop tot peuterdans en moderne dans. “Een mooi voorbeeld is ook Afrodance, dat een speciaal ritme heeft. Onze docent komt oorspronkelijk uit Ivoorkust en geeft ook les in Parijs.”

Er werken vijftien dansdocenten als zzp’er bij haar. “Allemaal afgestudeerd of door mij opgeleid,” vertelt de ondernemende danseres. Zelf opende ze slechts twee dagen na het behalen van haar diploma aan het Albeda Dans College haar eerste dansschool in een basisschool in haar geboorteplaats Monster. “Ik had geen zin om maandenlang voor een productie dezelfde dansen te doen. Ik wilde lesgeven, een bedrijf starten. Ondernemen zit in mijn bloed.”

PUUR! Cultuur

Debbie Bondt merkt soms dat ze ook een soort sociaal werker is. “Sommigen hadden problemen in de coronatijd of worden gepest; dan ben ik een vertrouwenspersoon voor die jongens en meiden. De dansclub is eigenlijk een tweede thuis voor hen.” Ze onderschrijft de missie van de vechtsportschool Old School die de kickbokslessen organiseert. Bij deze sport krijgen met name jongeren niet alleen een betere conditie, maar ook een hogere weerbaarheid, wat meer zelfvertrouwen geeft. “Met persoonlijke aandacht zorg je voor zelfvertrouwen, dat vind ik belangrijk.”

Dat dit geen loze kreet van haar is, blijkt uit de lessen Special Dance van haar dansschool. “Het begon met een vraag van een moeder die een dochter met het Downsyndroom had en nu dansen er bijna honderd kinderen vanaf vier jaar met een beperking bij ons. Dans is laagdrempelig, zodat deze kinderen de kans om met elkaar te genieten van dans en zich verder te ontwikkelen.”

Ze werkt hierin samen met de gemeente, die via het programma PUUR! Cultuur lessen biedt in theater, dans, muziek en kunst. Aan het eind van het cursusjaar treden de kinderen, samen met alle andere dansgroepen, op tijdens de eindshow in een echt theater, zoals De Naald.

Trouwdans

Debbie Bondt is een bezig baasje. Haar volle werkweek is gevuld met organiseren, docenten opleiden, lessen geven aan de Special Dance groepen en nieuwe projecten bedenken en uitvoeren. Zoals de Breakdance Battle tijdens Podium Westland of workshops op scholen. Of ‘Trouwdans’, waarbij een stel voor hun bruiloft individuele lessen krijgt om de voor hen perfecte openingsdans te leren, of dat nu een wals of een breakdance is.

Ze heeft een 3-jarig zoontje, in co-ouderschap, die vrolijk meedanst bij haar lessen. Samen met haar huidige vriend Reza Shahverdiani, de eigenaar van Old School Trainingscenter, hoopt ze nog veel groepen Westlanders te laten bewegen.

Afbeelding