'De school is er niet meer, de leerlingen nog wel'

Onlangs was er een reünie voor oud-leerlingen van de St. Theresia van Avilaschool in Kwintsheul. Het ging om de klas van 1942 of 1943.

In restaurant Malenstein kwamen 12 van de 24 leerlingen - 84, 85 of 86 jaar oud - van vroeger weer bij elkaar. Enkelen konden niet komen vanwege hun verslechterende conditie. Ditmaal geen boottocht of een andere excursie, maar gezellig aan de lunch. En waren het in die allereerste jaren van de klasreünie foto’s van baby’s en kleuters in de wandelwagen, die bewonderd werden; nu toonde men elkaar via de iPad opnamen van áchterkleinkinderen. En aan het eind poseerden de twaalf klasgenoten, fris en fit aan de waterkant.

Ergens in de jaren 1942 of 1943 schoven 24 meisjes in Kwintsheul in de banken van de eerste klas. Het lokaal was in de St. Theresia van Avilaschool aan de Kerkstraat. Zeven jaar lang bleven zij samen, leerden schrijven en rekenen, taal en de hoofdsteden van onze provincies. In de hoogste klas werden lessen gegeven in koken, naaien, kinderverzorging, huishoudkunde en warenkennis.

Ongeveer 25 jaar later kwamen de meisjes voor het eerst op het idee een reünie te organiseren. De reden: de oude vertrouwde meisjesschool zou worden gesloopt om plaats te maken voor het appartementencomplex De Lessenaar, bedoeld voor ‘oudere Heulenaars'. Voor één keer wilden zij nog langs de school lopen. Het gebouw was al leeg en er stond een hek omheen.

Jarenlang kwamen op deze wijze de oude klasgenoten elk jaar bijeen. 4 van de 24 leerlingen zijn inmiddels overleden. Sommige anderen waren al op relatief jong leeftijd weduwe. Tijdens de coronaperiode waren er geen bijeenkomsten. Maar onlangs op een zonnige junidag was het toch weer zover.