Stikstof wurg-wet

Onze vertegenwoordigers in Europa hebben in onbewaakte ogenblikken ingestemd met een 'Stikstofwet' en met de vele 'Natura 2000' gebieden in ons kleine land. Zij hebben niet beseft dat daarmee buitenparlementaire actiegroepen - die klimaat en milieu verwarren, laakbaar visgronden vernielen en agrariërs bedreigen maar wel worden gesubsidieerd en toegelaten bij de besluitvorming - menen dat zij daarmee de ruimte hebben gekregen om onze boeren te discrimineren, het werken onmogelijk te gaan maken en van huis en haard te verdrijven.

Triomfantelijk wordt een kaart van Nederland getoond met al de gebieden waar onze boeren moeten verdwijnen wegens overschrijding van de wettelijk vastgestelde N. normen. De bewering dat de Raad van State de wettelijke N. normen zou hebben vastgesteld is fake news. Zij hebben slechts geoordeeld dat de N. WET ook een wet is die moet worden gehandhaafd. De 'Wetmakers' in de Tweede Kamer hebben verzuimd om de N. WET goed te beoordelen. Ze zouden dan hebben gezien dat het een wetsvoorstel was, gebaseerd op de aanname dat we vele miljarden moeten uitgeven wegens de aanname dat onze nakomelingen vooral hete kale heidevelden zouden willen i.p.v. koele bossen. En ook de aanname dat de stikstof in ons milieu gemakkelijk te meten en te regelen zou zijn, de aanname dat voor de eindeloos vele wisselende omstandigheden er passende stikstof normen kunnen worden vastgesteld, de aanname dat de boeren die er nu nog zijn in Nederland kunnen worden verdreven en uitgekocht. Een wet opstellen die normen vaststelt gebaseerd op aannames terwijl men nog helemaal niet weet of de normen wel realistisch en realiseerbaar zijn, is de ergst denkbare vorm van slavernij voor degenen die voor hun bestaan mede van die wet afhankelijk zijn. De stikstof wet is een wurg-wet, onacceptabel en duidelijk in strijd met de Rechten van de Mens.

Het gepresenteerde kaartje van de N. overschrijdingen in Nederland moet al jaren oud zijn want door de coronajaren zijn er voorlopig geen langjarige overzichten van gemiddelde concentraties mogelijk. Volgens het kaartje is de overschrijding vooral hoog in de smalle strook langs de winderige Noordzee kust en op de Waddeneilanden. Dat 'kanniewaarzijn'. Het N. overzicht is echt strafbaar fake news.

Het zuiver meten van gemiddelde N. overschrijdingen over een langere periode is een complexe en kostbare bezigheid in een milieu dat al voor ca. 80% uit stikstof bestaat. Per bedrijf moet dag en nacht frequent op diverse plaatsen worden gemeten en geregistreerd. De uitslagen worden beïnvloed door de leeftijd, het aantal en het ras van het vee per bedrijf en door de temperatuur en het weer, het soort voer het type stal, oud of modern of heel groot bedrijf, de grondsoort en natuurlijk door de manier van bedrijfsvoering. Het getoonde kaartje geeft reden om te denken dat de opstellers helemaal niet hebben gemeten (zou vele miljoenen hebben gekost) maar dat zij slechts  de aantallen koeien hebben vermenigvuldigd met een aangenomen  gemiddelde uitstoot en een aangenomen depositie.


Arie N. van den Berg


Arie van den Berg is kweker van tomatenzaad, auteur van 'De Tomatentovenaar' en vooral Westlander met een eigenzinnige kijk op de tuinbouwsector.