Fietsveiligheid of ieders veiligheid?

Sinds oud-minister Dekker is gevallen met zijn fiets, wordt er veel geschreven over fietsveiligheid.

Ik lees weinig over de veiligheid van andere weggebruikers. Voordat ik kon fietsen kon ik namelijk al lopen! Ik wandel graag in de duinen maar er zijn weinig wandelpaden. Op het wandelpaadje bij het Schelpenpad kan ik met mijn maat 48 als een trapezeacrobaat balanceren. Tegenliggers wachten in de paardenbak tot ik gepasseerd ben.

Toen er een nieuw fietspad kwam bovenop het duin, dacht niemand 'laten we ook een wandelpad maken'. Het fietspad op het duin zou er één voor recreatieve fietsers worden en beneden de fietssnelweg! Snelle fietsers willen ook van het uitzicht op het duin genieten met anderen in groepjes. Zij waarschuwen andere weggebruikers door van afstand te roepen. Ik merk dat pas wanneer ze boos passeren omdat ik niet tijdig reageer.

Borden die waarschuwen voor de aanwezigheid van fietsers en wandelaars moeten meer begrip kweken. Dat is handig? Op die manier worden fietsers gewaarschuwd op de aanwezigheid van wandelaars. Zonder borden zie ik wandelaars ook, dan rem ik af om langzaam te passeren. Maar mijn fiets heeft gelukkig remmen!

Waarom eigenlijk geen wandelpaden of wandelstroken erbij? Ook bij strandopgangen waar automobilisten zich ergeren voetgangers en fietsers! Ik geloof niet dat mensen meer begrip voor andere weggebruikers krijgen, wanneer de infrastructuur tekort schiet. Wanneer ik op de snelweg ga lopen, hoef ik ook niet op begrip van medeweggebruikers te rekenen. Simpel!


Rick Sterker,

Monster


Reageren? Mail naar redactie.hhw@uitgeverijwestmedia.nl.