Politiek & Pils over uitdagingen glastuinbouw

Maandag 28 november was de tweede bijeenkomst Politiek & Pils van de Westlandse VVD. De avond had als thema ‘Energiecrisis! Is er toekomst voor de glastuinbouw in Westland?’

De sprekerslijst bestond uit Anneke van de Kamp (Rijk Zwaan), Marc Koene (SK Roses) en Tom Zwinkels (Bryte) die spraken vanuit het ondernemersperspectief en Adri Bom-Lemstra (Glastuinbouw Nederland), Peter Valstar (Tweede Kamerlid VVD) en Pieter Varekamp (Wethouder Gemeente Westland namens VVD Westland) die hun licht lieten over de materie schijnen vanuit hun perspectief.

"De grootste uitdagingen voor de glastuinbouw in het Westland liggen op vier terreinen, namelijk de beheersing van diverse plantenziekten, de energiemarkt, de beschikbaarheid van voldoende personeel en de daaraan gekoppelde zorg voor kwalitatief goede huisvesting”, aldus tomatenteler Zwinkels. De overheid en het bedrijfsleven moeten op deze drie terreinen nog intensiever samenwerken, bleek uit de discussie die volgde.

Of het glasareaal in de toekomst volledig in tact blijft, valt te bezien, stelt Van de Kamp: "De ruimtedruk neemt de komende jaren alleen nog maar meer toe. Er blijft behoefte aan groen en meer woningen. Toch kunnen we dit opvangen met schaalvergroting en innovatie.” Varekamp vult hierop aan: "Het tuinbouwcluster moet sterk blijven, dat hangt niet per se samen met het aantal vierkante meters. Wel is het belangrijk dat je als Greenport zelf de regie behoudt op deze ontwikkelingen.”

De volgende editie van Politiek & Pils is op maandag 6 maart. Heeft u interesse of wilt u onderwerp aandragen, mail dan naar communicatie@vvdwestland.nl.