Vogels spotten tijdens excursie van De Vlieten

Bijna 40 keer schreven kinderen van De Vlieten in De Lier zich in voor een vogelcursus. Dit jaar ging de 39e groep van start en volgend jaar de 40e in het jaar dat meester Dan van der Lingen zijn onderwijsloopbaan afsluit na 43 jaar in het basisonderwijs.

De basiscursus over de meest voorkomende vogels in en om het dorp was afgesloten met het behalen van het felbegeerde diploma. Hierbij werd zowel het herkennen van het vogelbeeld als het geluid getoetst.

De cursus werd zoals gewoonlijk afgesloten met een excursie. Natuurlijk werd hierbij ook de vogelplas bij het Kraaiennest bezocht die zeer succesvol is ingericht en momenteel wemelt van de jonge vogels. De kinderen konden genieten van de langsscherende oeverzwaluwen uit de zwaluwwand en onder andere kluten, bergeenden, visdiefjes en kokmeeuwen met hun jongen, terwijl in het riet kleine karekieten, rietzangers en rietgorzen hun best deden. Bijzonder waren dit jaar ook de kleine plevieren, steltkluten, bruine kiekendieven en constant rondvliegende koekoeken. Ook lieten de grutto’s en een groep van 7 lepelaars zich goed zien in de griendplas achter de 7 Gaten.

"In onze moderne maatschappij, waar de natuur moet vechten voor zijn plaats tussen oprukkende wegen en Vinex locaties, is het hard nodig dat kinderen leren zien wat er allemaal te genieten valt buiten de virtuele wereld van de spelcomputers", aldus De Vlieten. "Als je iets niet kent, zul je je er ook niet al te druk om maken. Hopelijk werkt deze basis door als de kinderen later moeten gaan beslissen als stemmer, gemeenteraadslid, wethouder, staatssecretaris of minister. De natuur is onze basis en als je dat gaat vergeten, gebeurt er hetzelfde als met alles waarvan de basis slecht is, dan val je om."

Afbeelding
Afbeelding