Afbeelding

Terug naar af, u ontvangt geen…

Langzaamaan hebben we het gevoel dat het normaal van voor corona weer normaal aan het worden is. We worden daaraan regelmatig herinnerd omdat heel veel activiteiten dit jaar weer plaatsvinden nadat ze twee jaar niet aan bod zijn gekomen. De uitnodigingen voor uitgestelde verjaardagen, bruiloften en andere partijen stromen binnen. Twee jaar mijn verjaardag niet kunnen vieren, daarom deze uitnodiging voor een extra feestelijke BBQ. Maar ook de vriendengroep, de sportvereniging en de school kwamen op hetzelfde idee. Inmiddels verlang ik naar een gewone boterham met kaas en naar een echte Hollandse hutspot.

De Winkellier, de winkeliersvereniging, vierde afgelopen week dat ze 75 + 1 jaar geleden aan hun samenwerking begonnen. Oud-Hollandse spelletjes en het echte Hollandse timmerwerk lokten kinderen en ouders, waaronder opvallend veel grootouders, naar een afgezet gedeelte van de Hoofdstraat. Het was er gezellig. Zoiets organiseren vraagt om inzet van vrijwilligers. En die waren volop aanwezig, waaronder leden van de scoutinggroep. En dat alles onder strenge voorwaarden vanuit de gemeente. Het lijkt erop alsof de twee afgelopen jaren ook gebruikt zijn om de regels nog strakker aan te halen. Het is te begrijpen dat de organisatoren met hun enorme kennis van zaken steeds vaker de wanhoop nabij zijn.

Personeelsproblemen in de zorg zijn ook niet zo maar opgelost. De ouders die met hun kind(eren) nog op het consultatiebureau aangewezen zijn, moeten voortaan rekening houden met een reis naar Den Hoorn, Niet ver weg, maar wel te ver om er heen te lopen. Dus moet tijd gevonden worden en die zal niet gratis zijn. Terugkeer naar De Lier? Ik vrees het ergste.

De weg terug naar het oude normaal wordt door opmerkingen van ministers ook nog eens steeds hobbeliger. De minister-president: "…ja, iedere Nederlander wordt een beetje armer. Nee, we gaan daar nu niets aan doen….”. En de nieuwe minister van VWS zei over een te verwachten nieuwe corona-pandemie: "…een algehele lockdown zal ik niet zo gauw afkondigen, ik verwacht van de beroepsorganisaties dat ze zelf hun maatregelen zullen nemen...”. Daarbij hobbelt een steeds toenemende inflatie ook mee. Al met al: wel terug naar af, maar op steun onderweg hoeven we niet te rekenen.