Afbeelding
(Foto: Thierry Schut (Archief))

Westland aan Den Haag: ‘Laat ons niet vallen’

Politiek

De Westlandse gemeenteraad heeft een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd om aandacht te vragen voor de impact van de energiecrisis op de glastuinbouw. ‘We kunnen zo’n belangrijke keten toch niet laten vallen?’

Door de energiecrisis dreigt 40% van de glastuinbouwbedrijven failliet te gaan, schrijven de raadsfracties. “Als de kassen leegstaan stort de hele keten in elkaar: van toeleveranciers, afnemers tot vervoerders”, schrijft de raad. “Hierdoor raken duizenden gezinnen hun werk kwijt.” Het Westlandse MKB en de inwoners voelen - net als de rest van Nederland - de gevolgen van de energiecrisis. Maar; Westland wordt als grootste tuinbouwgemeente extra getroffen. 

“Onze raad is bekend met vele schrijnende situaties in onze tuinbouwbedrijven. Persoonlijke drama’s voor de kwekers, die gedwongen worden hun bedrijf leeg te laten liggen. Andere kwekers moeten helemaal stoppen, omdat de meerjarige teelten in de kassen niet verder doorgezet kunnen worden. De energielasten zijn zo hoog opgelopen, dat ze acuut in financiële problemen komen. Voorbeelden hiervan zijn er in overvloed.”

De raad wil dat een ‘zware delegatie’ uit het kabinet op korte termijn een bezoek brengt aan de Glazen Stad om in gesprek te gaan met kwekers. De maatregelen die op dit moment uitgewerkt wordt zijn volgens de Westlandse raad absoluut niet toereikend. “Op korte termijn is er een stevig (financieel) pakket nodig om het glastuinbouwcluster te ondersteunen. Op de middellange termijn willen we samen met u optrekken door versneld te verduurzamen. Zo waarborgen we de toppositie als duurzaamheidspionier en voedselvoorziener én dragen we bij aan een nieuw verdienvermogen van onze glastuinbouw. Wij verzoeken u met perspectief te komen voor een duurzaam glastuinbouwcluster. Samen willen we ervoor zorgen dat de sector de crisis voorbijkomt. Wilt u ons helpen? We kunnen zo’n belangrijke keten toch niet laten vallen?”

Het is de derde keer dat Westland aan de deur rammelt in Den Haag. Op de eerdere brieven, verstuurd door de burgemeester en later door de wethouders, is geen reactie gekomen. Daarom klimmen de raadsfracties nu in de pen.