Rob Baan.
Rob Baan. (Foto: PR)

Eet verstandig, eet (af en toe) vegetarisch

Afgelopen week werd in Barcelona het restaurant De Nieuwe Winkel bekroond tot 's werelds beste vegetarische restaurant. Waar dit vroeger een kleine doelgroep was, is vegetarisch vandaag helemaal ‘hip en happening’.

Onze veeteelt-collega’s merken het al. Goedkoop bulkvlees is moeilijker te verkopen. Dan kun je je wel verzetten, maar combineer dit met alle wet- en regelgeving dan is de vegetarische toon gezet.

'Wie had dit tien jaar geleden gedacht'

Wie had dit tien jaar geleden gedacht, groenten in de hoofdrol in een restaurant. En straks bij u thuis. Een van de voorlopers is Niven (restaurant Triptyque) in Wateringen. Hij is al jaren bezig met de 80/20 regel op het bord. Tachtig procent planten, maximaal twintig procent vlees en alles vers. Als groentetuinder is het een eer om aan zulke chefs te mogen leveren.

Ook de medische wereld heeft inmiddels de groenten ontdekt. Recentelijk werd weer bekendgemaakt dat Diabetes 2 wereldwijd een groot probleem is en nog groter wordt. De wereldwijde marketing van de voedingsindustrie promoot voedsel dat ons onze gezondheid kost en onze ziektekosten omhoog jaagt. Deze bedrijven exporteren de winst vervolgens naar het buitenland. Dit vraagt een ander beleid. Diabetes 2 is eigenlijk heel simpel te genezen of te voorkomen, eet heel veel groenten en beweeg. (Check Voeding Leeft via https://voedingleeft.nl.)

Kortom, de groentesector heeft vele mogelijkheden. We moeten een paar zaken echter goed in de gaten houden. Groenten eten die niet lekker zijn, dat schept geen goede band. Om te voorkomen dat we aan de schandpaal komen qua duurzaamheid, moeten we versneld van het gas af. En als we goed zijn, dat zijn we namelijk al, moeten we dit vertellen. Bescheidenheid is nu een doodzonde. Dat remt ons. We zijn de tweede mainport, na de Rotterdamse haven en voor Schiphol.

'Maar eigenlijk begint het gewoon via het bord'

Dit vraagt om een duidelijke positie binnen de landelijke, provinciale en lokale politiek. Die bewustwording kan je bereiken door schooltuinen, gezonde vegetarische lunches en excursies te organiseren voor kinderen, studenten en volwassenen. Maar eigenlijk begint het gewoon via het bord. Ook ik hou van een mooi stuk vlees, maar als ik met mijn vegetarische zoon uit eten ga, kijk ik bijna altijd jaloers naar zijn vegetarische gerecht. Groenten zijn echt mooi en steeds hipper.


Rob Baan, bestuurder Glastuinbouw Westland