Westlands Museum in het teken van dementie

Het Westlands Museum staat van dinsdag 20 tot en met vrijdag 23 september in het teken van dementie.

In nauwe samenwerking met de Westlandse zorg- en welzijnsorganisaties is een gevarieerd programma ontwikkeld, bedoeld voor mensen met dementie/Alzheimer, hun partners en/of maatjes. Aanleiding hiervoor is de tentoonstelling ‘Jeugdcultuur in het Westland’ die eind deze week van start gaat. De verwachting is dat mensen met dementie hierdoor getriggerd worden waardoor weer volop oude herinneringen herbeleefd kunnen worden.

In de ochtenden komen groepen van de ontmoetingscentra en dagbesteding langs, die een speciaal programma volgen. In de middagen is iedereen welkom die aan dementie/Alzheimer leidt, samen met partner of maatje. De toegang is gratis voor beiden, en u krijgt ook een kopje koffie/thee met wat lekkers erbij. Vooraf aanmelden is benodigd; dat kan op www.westlandsmuseum.nl/dementie. Let op: er geldt een maximum aantal aanmeldingen.

De hele week zijn deskundigen aanwezig die vragen over dementie kunnen beantwoorden, en er is informatie beschikbaar die u mee naar huis kunt nemen. Tevens zijn er VR-brillen aanwezig om de wereld van iemand met dementie te ervaren. Dit kan helpen om de leefwereld van een persoon met dementie beter te begrijpen.

Bijeenkomsten

Gedurende de week zijn er drie bijeenkomsten. Op dinsdagmiddag, van 13.00 tot 14.00 uur is er een voorlichtingsbijeenkomst over dementie. Heeft u in uw omgeving te maken met een persoon die aan dementie lijdt? Dan kunt u er in deze bijeenkomst méér over horen en uw vragen stellen. Op donderdagavond van 19.30 tot 21.15 uur is er een Training dementievriendelijk, bedoeld voor mensen die beter om willen kunnen gaan met een naaste die aan dementie lijdt. En tot slot is op vrijdagmiddag om 14.00 uur een samenzijn en rondleiding voor mantelzorgers van mensen met dementie. Een ontspannen bijeenkomst waar u er even helemaal uit bent, en ook nog vragen kunt stellen. Deelname aan deze bijeenkomsten is gratis, en u wordt voorzien van een drankje en wat lekkers. U dient zich wel vooraf aan te melden voor de bijeenkomsten. Dat kan via de website www.vitiswelzijn.nl/dementie.

Deze week wordt georganiseerd door het Westlands Museum, Vitis Welzijn, Careijn, Pieter van Foreest, Alzheimer Nederland DWO en dagopvang De Wael.