Niels Dijkshoorn: "Zo valt dan alles wel een beetje op zijn plaats.”
Niels Dijkshoorn: "Zo valt dan alles wel een beetje op zijn plaats.” (Foto: Mabel Böhms Media)

Niels Dijkshoorn: ‘Grote uitdaging om mee te trainen met de nationale top’

Algemeen

Tijdens het Nederlands Kampioenschap zwemmen (lang 50 meter bad) in Amersfoort maakte Westlander Niels Dijkshoorn (20) drie weken geleden grote indruk. Hij domineerde in zijn leeftijdsgroep op alle drie de rugslagafstanden.

Marcel Zaat

In leeftijden ‘overall’ won de zwemmer uit ‘s-Gravenzande het goud op de 50 meter en werd twee keer zilver zijn eindstation op de 100- en 200 meter. Persoonlijke records werden hierin verbeterd. Het Post-EK van 2023 is zijn eerste ambitie. “Niemand verwachtte mij zo sterk op de 50 meter. Daarna werd ik helaas tweede op de 100 meter. Er zat te veel spanning in mijn lichaam. En als je niet meer ontspannen kan zwemmen ga je eerder verzuren. De 200 meter daarentegen ging weer een stuk beter.”

Passieve inspirator

Dijkshoorn, zwemt al vanaf zijn tiende levensjaar. Bij ZV Westland viel hij echter op en zo maakte hij de stap naar het Vlaardingse ZVVS. “Een grotere club, waar er meer mogelijkheden waren om mijzelf door te ontwikkelen. Dat lukte ook, want vandaar kwam ik in het selectieteam van de KNZB. Daarmee trainen wij in het Hofbad in Ypenburg. Robin van Aggele, coach bij de KNZB en die in 2008 op de Olympische Spelen van Peking ons land vertegenwoordigde, is zeer content met de huidige voortgang van Dijkshoorn. “Niels is een persoon, die zich zelf altijd wil verbeteren en niet alleen in trainingen. Het is een passieve inspirator, rustig van aard en ook het vermogen om in zich zelf te investeren. Verder kan hij heel goed relativeren en raakt niet snel van streek als het even minder gaat. Zijn ontwikkeling tot nu toe gaat voortvarend. Met de juiste programma’s, coaching én eigen inbreng kan hij tot de top van de wereld gaan behoren, maar er moeten dan de nodige stappen gemaakt worden.”

Eindhoven

Vanaf september maakt Dijkshoorn de volgende move in zijn carrieré. Dan wordt hij toegevoegd aan het topteam van KNZB. Daarmee verruilt Dijkshoorn ’s-Gravenzande voor Eindhoven, waar hij in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion gaat trainen. “Een onwijze gave stap. Ik ga er ook studeren (HBO, civiele techniek, red.) en betrek er via de KNZB woonruimte waar meerdere sporters wonen. Op twee minuutjes lopen van het zwembad. Ideaal en zo valt dan alles wel een beetje op zijn plaats.”

Naast zijn studie-uren is Dijkshoorn ruim twintig uur in de week bezig met zijn sport. In verhouding met andere sporten een pittig programma. “Ik zal ongeveer in Eindhoven hetzelfde gaan trainen als nu. Wekelijks tien keer in de week twee uur. Daarnaast doe ik gemiddeld vijf uur krachttraining per week.”

Het is niet alleen trainen wat voor Dijkshoorn, die op het gebied van sponsoring nog wel het een en ander kan gebruiken, veel tijd kost. Ook zijn eetpatroon is er op afgestemd. Een superstreng voorgeschreven dieet is er niet, maar als je tussen de middag veertien (!) boterhammen wegwerkt heb je wel even de tijd nodig. “Ja dat zijn er veel, maar zo kom in aan mijn calorieën. Beetje kipfilet, kaas-en pindakaas er op en ook veel pastagerechten natuurlijk. Ik moet nu eenmaal dagelijkse voldoende binnenkrijgen.”

Olympische Spelen

Het prestigieuze Eindhovense zwemstadion is in Europa dé blikvanger op het gebied van wedstrijdzwemmen. Het beschikt over diverse baden, waaronder een 4-baans trainingsbassin, uitgerust met een Vision-trainingssysteem, waarin camera’s uitgebreide analyses van zwemmers maakt. Dijkshoorn gaat er zich prepareren op zijn sportieve toekomst. “Het Post-EK in 2023 is mijn eerste doel en in 2024 volgen de Olympische Spelen in Parijs. Je weet het nooit, dromen ervan mag altijd. Vanaf september ga ik meetrainen met de nationale top van Nederland. Dat is al een hele uitdaging. Daar zal ik zelf het maximale in moeten brengen en wie weet wat er dan allemaal nog mogelijks is.”