Dini Wagner van stichting Westland Fairtrade met het gemeentebordje.
Dini Wagner van stichting Westland Fairtrade met het gemeentebordje. (Foto: Wolfgang van der Hoek)

Pijlers van de samenleving:

'Krachten bundelen voor eerlijke handel'

Dini Wagner (25) is als Vrijwillig Trainee binnengekomen bij stichting Westland Fairtrade en daar blijven hangen. Inmiddels is ze zelfs bestuurslid. Ze vindt eerlijke handel, erg belangrijk. “Ik vind het bijzonder dat mensen in andere landen een betere toekomst kunnen hebben doordat wij een andere keuze maken in de supermarkt.”

Linda van der Klooster

Dini Wagner is anderhalf jaar geleden afgestudeerd in internationale ontwikkelingsstudies. Het bleek best moeilijk een baan in die richting te vinden, zeker tijdens de pandemie. “Mijn moeder wees me op een stukje in de krant over het Vrijwillig Traineeship van Vitis Welzijn”, vertelt ze. “Dat leek me leuk om te proberen om werkervaring op te doen.”

Jongeren tussen 16 en 27 jaar kunnen via het Vrijwillig Traineeship van Vitis Welzijn een half jaar lang begeleid werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Ze gaan enkele uren per week aan de slag bij verschillende organisaties naar keuze.

Dini kwam vanaf eind 2020 achtereenvolgens terecht bij de WOS, de Voedselbank en stichting Westland Fairtrade. De gemeente Westland is sinds 2019 een Fairtrade Gemeente, die zich inzet om zoveel mogelijk Fairtrade producten te gebruiken, en dit ook te stimuleren bij organisaties en bedrijven. “Ik vind Fairtrade een heel mooi idee. Ik heb sinds ik klein was met mijn ouders veel gereisd en in verschillende landen gewoond. Dan ga je toch anders kijken naar de wereld.”

Scriptie

Dini’s plan om haar scriptie te schrijven over kleinschalige boeren in Vietnam en klimaatverandering, moest door corona worden aangepast. “Ik was een paar maanden in Vietnam, maar toen de lockdown begon, ben ik halsoverkop teruggekomen. Ik heb toen literatuuronderzoek gedaan, meer globaal in ontwikkelingslanden. Ik kwam er zo achter dat veel van wat wij hier kopen, wordt geproduceerd door boeren in ontwikkelingslanden, die in het algemeen veel de impact voelen van klimaatverandering.”

Daarom vindt Dini Fairtrade zo goed. “Het mooie vind ik dat het juist de kleinschalige boeren en werknemers helpt om een betere plek te krijgen in de handelsketen. Ik vind het bijzonder dat mensen in andere landen een betere toekomst kunnen hebben doordat wij een andere keuze maken in de supermarkt.”

Fairtrade en duurzaam klinkt voor veel mensen als een ver-van-mijn-bed-show. “Koffie wordt bijvoorbeeld door klimaatverandering steeds moeilijker te verbouwen. De toekomst van je kopje koffie is zonder Fairtrade dus in gevaar. We kunnen allemaal ons steentje bijdragen. Als stichting proberen we zoveel mogelijk anderen te motiveren om samen te werken aan een eerlijk leven voor iedereen en dus ook een betere toekomst voor onszelf.”

Experiment

Dini is via haar Traineeship stagiaire geworden bij Fairtrade Nederland. “We hebben pas het Sociaal Experiment gelanceerd, op www.Fairtradenederland.nl/socialexperiment. Dat zet zelfs bewuste mensen echt aan het nadenken, met confronterende vragen.”

Bij stichting Westland Fairtrade zit Dini in het bestuur. Ook doet ze nog steeds veel voor de social media. “Toen ik daar als Vrijwillig Trainee kwam, heb ik het Instagramaccount @westlandFairtrade aangemaakt, om meer bekendheid, vooral onder jongeren, te creëren. Ik begon met posts met recepten met Fairtrade producten. Inmiddels hebben we meer variatie in onze posts, van wat de criteria zijn om Fairtrade gemeente te worden tot hoe Fairtrade bijdraagt aan de SDG's, Sustainable Development Goals.”

De bekendheid van Fairtrade Westland kan groter, vindt Dini. “Ik wist tot mijn vrijwilligerswerk niet eens dat Westland een Fairtrade gemeente is. Dat was leuk om te horen. Bij de meeste gemeentes hangt er bij de toegangswegen een bordje met ‘Fairtrade gemeente’. Wij hebben hier twee bordjes, maar die hangen nog niet. Door de sociale media en stukjes in de kranten wordt het wel steeds bekender. Dat is belangrijk, omdat er best veel criteria zijn om die titel te krijgen. Dat is gelukt en daar mogen we als gemeente best trots op zijn.”

Veel Westlandse bedrijven, organisaties en horecagelegenheden zijn inmiddels lid van de Fairtrade Gemeente. “Dat is heel mooi. Doordat we onze krachten bundelen, kunnen we met elkaar zorgen voor eerlijke handel.”

Ideeën

Via het Vrijwillig Traineeship komen er steeds nieuwe jongeren bij . “Zij hebben steeds nieuwe ideeën over wat je kunt posten. Dat is handig, want als je het al een tijdje doet, heb je niet altijd meer inspiratie. Ik doe dit nu met een andere vrijwilliger. Deze zomer komen er weer nieuwe trainees, dus ook weer nieuwe ideeën.”

Dini krijgt veel voldoening van haar vrijwilligerswerk en wie weet levert het haar uiteindelijk een baan op. "Ik ben klein begonnen en doorgestroomd naar een landelijke organisatie. Als je eenmaal een band krijgt is het fijn om een beetje in dat wereldje te blijven.”


Westland Fairtrade zoekt een voorzitter. De vacature staat op www.westlandvoorelkaar.nl. In augustus begint er een nieuwe lichting Vrijwillig Trainees. Hoor jij daarbij? Zie www.westlandvoorelkaar.nl/vrijwillig-traineeship.