Afbeelding
(Foto: )

Inflatiespook

De gasprijs is, na een aantal extreme pieken, nu al een tijdje redelijk stabiel rond een euro per m3. Voordat de paniek in de gasmarkt ontstond, lag dit op een niveau van ongeveer 20 à 25 cent per m3. Ter vergelijking: Als met benzine hetzelfde zou gebeuren, mogen we ruim acht euro per liter benzine afrekenen aan de pomp. Dit om aan te geven hoe extreem de stijging van de gasprijs is.

Bij particulieren zonder een vast gascontract zorgt dit per direct voor een forse impact op de maandelijkse lasten. Dit geldt natuurlijk ook voor bedrijven die energie verbruiken, zoals staalproducenten, steenfabrieken, papier- en kartonproducenten, maar ook de glastuinbouw.

De tuinbouw heeft al hele grote stappen gezet om te verduurzamen en zal nog vele stappen gaan zetten. Onze sector is koploper als het gaat om het toepassen van aardwarmte, we schakelen steeds meer over op LED belichting, energieschermen zijn standaard en een tweede schermdoek wordt ook meer en meer aangebracht. Met andere woorden, het energieverbruik per plant, per bloem of per kilo groente is drastisch verlaagd de afgelopen jaren en hier gaan we natuurlijk mee verder.

Dat neemt niet weg dat de tuinbouwsector (net als een particulier) midden in deze energietransitie op korte termijn wel overeind moet blijven om op lange termijn op een duurzame manier 'gezondheid en geluk' te kunnen blijven produceren voor consumenten in Europa.

Het is lastig om de gevolgen voor onze sector goed in te schatten. Hoe gaat een consument, die net zijn energierekening heeft ontvangen en zijn tank heeft volgegooid, reageren op hogere schapsprijzen van onze producten? Dit is het inflatiespook dat rondwaart door Europa. We kunnen allemaal minder kopen van onze euro.

Maar het feit is wel dat onze bloemen, planten en groenten een hogere kostprijs hebben gekregen door de ontwikkelingen in de wereld. De sector houdt zijn adem in. Maar het verleden leert ons gelukkig ook dat onze sector strijdbaar en innovatief is. Met een beet-je medewerking van de overheid en de omgeving gaan we met vertrouwen de strijd met het spook aan!


Richard Hartensveld