Per 1 september is begonnen met het wegvangen, vervoeren en doden van de rugstreeppad.
Per 1 september is begonnen met het wegvangen, vervoeren en doden van de rugstreeppad. (Foto: PR)

Natuurlijk Delfland dient bezwaar in wegens wegvangen rugstreeppad

Politiek

Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) heeft een vergunning afgegeven voor het wegvangen, vervoeren en doden van de rugstreeppad in Duinvallei Watergat in Monster. Natuurlijk Delfland is het daar niet mee eens en dient een bezwaar in.

De rugstreeppad is een door de Wet natuurbescherming beschermde soort. Het bezwaar richt zich op de datum van ingang van de vergunning. Die start al op 1 september 2022, terwijl er nog geen omgevingsvergunning is aangevraagd, er nog een beroep loopt bij de Raad van State tegen het Bestemmingsplan Watergat Monster èn er nog een beroep loopt tegen een al eerder door ODH afgegeven vergunning voor de stikstofdepositie.

De omwonenden zijn pas per 16 september ingelicht door projectontwikkelaar BPD dat het wegvangen, vervoeren en doden van de rugstreeppad is begonnen per 1 september, zonder de bewoners te informeren dat zij hiertegen nog in beroep konden gaan. “Daarmee wordt wel de indruk gewekt dat het zinloos is om gebruik te maken van wettelijke inspraakmogelijkheden”, stelt Natuurlijk Delfland. De Westlandse natuurorganisaties zijn helemaal niet geïnformeerd door BPD, terwijl dat in eerder overleg wel was afgesproken.

Natuurlijk Delfland vindt dat de ingangsdatum van vergunningen voor ontheffing van de Wet natuurbescherming gekoppeld moet worden aan de datum waarop onherroepelijk vaststaat dat de voorgenomen bouw is toegestaan. “We zien maar al te veel de ellendige gevolgen als dat niet gebeurt. Dan blijken bomen, vaak nodeloos, al gekapt voordat de bouw begint. Dan zijn voor de natuur waardevolle watergangen al gedempt om soms later weer te worden open gegraven. Dan is waardevol groen vernield om dan met veel moeite later weer hersteld te worden.”

Een tweede bezwaar richt zich op het gebrekkig vastleggen van de afspraken voor compensatie. “Er ligt wel een Activiteitenplan, maar dit bestaat vooral uit goede voornemens zonder financiële begroting voor de inrichting en, voor het welslagen van de compensatie doorslaggevend, de meerjarige kosten van onderhoud en beheer.” Natuurlijk Delfland vraagt om te bepalen dat het compensatieplan van een financiële begroting wordt voorzien en dat voor deze kosten een garantieregeling wordt vastgelegd.