Met de bijeenkomst ‘Mijn jeugd in Afghanistan’ wordt ingehaakt op de nieuwe expositie in het Westlands Museum: ‘Jeugdcultuur in het Westland’.
Met de bijeenkomst ‘Mijn jeugd in Afghanistan’ wordt ingehaakt op de nieuwe expositie in het Westlands Museum: ‘Jeugdcultuur in het Westland’. (Foto: PR)

Afghaanse Westlanders over het land van hun roots

Nieuwsgierigheid opwekken voor de omstandigheden en de culturele omgeving waarin Afghaanse Westlanders leefden voordat zij hun land van oorsprong verlieten; dat wordt met de middag ‘Mijn jeugd in Afghanistan’ beoogd. Dit verbindende event wordt op zaterdag 1 oktober gehouden in het Westlands Museum.

Er zijn inmiddels heel wat Westlanders die hun roots elders hebben liggen. Mensen die vanuit hun achtergrond, proberen een bestaan op te bouwen en hun identiteit soms moeten hervinden. Voor een 'zachte landing' in een nieuwe woonomgeving bestaat geen blauwdruk. Vaak is het warm contact met gevestigde inwoners dat de sleutel vormt tot succes. Vandaar het initiatief van Stichting Stem van de Afghaanse Vrouwen (SAV) voor een ontmoetingsbijeenkomst, die tussen 13.00 en 17.00 uur gratis en geheel vrijblijvend bij te wonen is.

Bezoekers maken kennis met het land Afghanistan, de cultuur, maar vooral met de mensen en de kracht van de jeugd. Het belooft een gezellige middag te worden vol met live muziek, kunst, performance, heerlijke hapjes en workshops, zoals hand beschilderen met henna en naam schrijven in Farsi. Een onderdompeling in een andere cultuur waarbij verrassend genoeg ook veel overeenkomsten te vinden zullen zijn, aldus de organisatie.

Met de bijeenkomst ‘Mijn jeugd in Afghanistan' wordt ingehaakt op de nieuwe expositie in het Westlands Museum: ‘Jeugdcultuur in het Westland'. Interviews, verhalen en interactieve onderdelen zorgen ervoor dat de bezoeker aan de tentoonstelling een inkijkje krijgt in de unieke jeugdcultuur van het Westland. Verschillende generaties kunnen wat van elkaar leren. De verschillen maar ook zeker de overeenkomsten komen aan bod. Vanuit de gedachte dat mensen elkaar beter begrijpen als ze elkaars geschiedenis kennen, geeft het Westlands Museum ook graag ruimte aan ‘Mijn Jeugd in Afghanistan'. Een eerdere editie die in het teken stond van Syrië was volgens een woordvoerder van het museum buitengewoon geslaagd. Nu is het de beurt aan Afghaanse Westlanders om te vertellen over het land waar ze hun jeugd doorbrachten. Het museum is voornemens om in de toekomst nog meer unieke verhalen van Westlanders met een migratie-achtergrond zichtbaar te maken.

De bijeenkomst ‘Mijn jeugd in Afghanistan' wordt georganiseerd door SAV in samenwerking met een groep vrijwilligers uit de Afghaanse gemeenschap, Westland Cultuurweb, Vitis Welzijn en het Westlands Museum.