Afbeelding

Groenten voor vitaliteit

In de tuinbouwsector weten we dat vitaliteit van het gewas belangrijk is voor een goede oogst. Hiervoor is onder andere goede voeding en een goede bodem nodig. Als wortels het in de bodem naar hun zin hebben, zijn ze optimaal in staat de juiste voedingsstoffen uit de bodem te halen en is de plant vitaler en dus weerbaarder tegen ziektes. We doen regelmatig grondmonsters om te meten of de omstandigheden voor de plant nog oké zijn. We sturen eventueel bij en zorgen voor een optimale omgeving voor onze planten.

Sta je er weleens bij stil dat het bij mensen niet anders is? Onze weerbaarheid tegen ziektes hangt ook af van hoe vitaal je bent. Hierbij zijn onze darmen natuurlijk gezien, volgens het fysieke ontwerp van ons lichaam, vergelijkbaar met de wortels van de plant. Ons lichaam neemt dóór de darmen de voedingsstoffen op die het nodig heeft én die beschikbaar zijn. Net als bij planten. Die beschikbaarheid van voedingsstoffen, dat hebben we zelf in de hand. Dat is onze eigen verantwoordelijkheid. Welke voeding neem je tot je, wat zijn voor onze wortels de juiste voedingsstoffen om vitaal te blijven? Zorg je net zo goed voor je eigen wortels als voor die van je planten? Neem je weleens een grondmonster van je lichaam? Een gezondheidscheck om je vitaliteit in kaart te brengen? Daar zijn vele mogelijkheden voor, regulier en complementair.

Over wat dan de juiste voeding voor jouw wortels is, zijn de gezondheidsgoeroes niet eensluidend, blijkt als je het internet afspeurt. Ze spreken elkaar soms tegen. Over een aantal zaken zijn ze het eens: beweeg voldoende, eet voldoende eiwitten, de juiste vetten en veel (gevarieerde) groenten. Dat laatste is voor de groentekwekers dan weer fijn. Gezondheidsbevorderaars (regulier dan wel complementair) en verzekeraars, maar ook de supermarkten hebben hierin samen met de groentekwekers een gezamenlijk belang. Hoe mooi zou het zijn als deze partijen samen de consument, jou en mij, hiervan bewust maken? Bewustwording van je vitaliteit en dus je weerbaarheid tegen ziektes door onder andere het eten van veel en gevarieerde groenten.


Agnes van den Berg

Orthomoleculair therapeut