Fleur en Piet Kuyvenhoven.
Fleur en Piet Kuyvenhoven. (Foto: EL)

'Ik kom wel rustig over, maar voel de spanning wel hoor'

De lifeguards van de reddingsbrigades houden in de zomervakantie dagelijks een oogje in het zeil op de Westlandse stranden. Zij komen in actie als je in nood verkeert en schakelen extra hulp in als dat nodig is. Wie zijn deze vrijwilligers die zich inspannen voor andermans veiligheid eigenlijk?

Evelyne Lammerding

Piet Kuyvenhoven (54) uit ’s-Gravenzande runt het Elektrotechnisch Bedrijf Kuyvenhoven in ’s-Gravenzande. Hij is getrouwd en heeft twee zonen en een dochter, Fleur van 18. Dochter Fleur volgt de opleiding tot onderwijsassistente. In hun vrije tijd zijn vader en dochter vaak te vinden bij de ’s-Gravenzandse reddingsbrigade.

Kuyvenhoven is lid sinds zijn 8e. Zijn dochter blijkt dezelfde interesse te hebben. Als zij haar A, B en C zwemdiploma’s heeft gehaald, meldt zij zich ook aan. Nu geeft zij zelf zweminstructie in het zwembad. "Dat doe ik ongeveer drie jaar."

Ze leert de jongste kinderen hun zwemtechniek verbeteren. De oudere jeugd tot 19 jaar geeft ze conditiezwemmen en ze brengt hen reddingstechnieken bij.

Vader Kuyvenhoven geeft zweminstructie in zee. Daarnaast zit hij in verschillende commissies waarin hij onder meer de stranddagen voor de lifeguards inroostert. En hij is een van de leidinggevenden van de alarmploeg. Bijna alle diploma’s die binnen de reddingsbrigade zijn te halen, heeft hij op zak.

Gestopt met leren is hij niet: dit jaar verwacht Kuyvenhoven te slagen voor de (landelijke) cursus officier van dienst. Na het examen dat in Den Haag wordt afgenomen, is hij gediplomeerd officier van dienst. Bescheiden: "Eigenlijk gaat het om de puntjes op de i zetten. En het is een belangrijke onderscheiding."

Dochter Fleur is trots op hem. "Hij weet heel veel," glundert zij.

Acties

Kuyvenhoven heeft veel acties meegemaakt, haalde mensen uit benarde situaties. Die zullen hem altijd bijblijven.

Een voorbeeld? "Lang geleden raakten twee meisjes in een mui waar ze tegenin wilden. Maar daar kan je niet tegenin zwemmen."

Drie lifeguards zetten een actie in. Een stond op het strand om de lijn van 200 meter van de haspel af te rollen. Twee, onder wie Kuyvenhoven, gingen aan de lijn het water in. "We konden ze redden," zegt hij. "Maar je kan niet altijd iemand redden. Dat zijn heftige gebeurtenissen. Daarvoor hebben we het Team Collegiale Opvang. Die is er voor de tranen bij de politie en de reddingsbrigade."

Hij vervolgt: "Laatst was er een actie waarbij een meisje uit zee werd gered. Het gaat om een split second waarin je moet beslissen hoe je een situatie gaat aanpakken. Er was goed gereageerd. Ik was er niet bij, maar hoorde dat de lifeguards applaus kregen van het publiek. Dat is mooi."

Hoe reageer je in stresssituaties? "Ik laat me niet gek maken," zegt vader Kuyvenhoven.

Dochter Kuyvenhoven weet niet of zij die rust ook heeft. "Ik kom wel rustig over, hoor ik. Maar ik voel de spanning wel hoor."

"Rust kan je redden," aldus Piet Kuyvenhoven.