Druiventuinders Hilde en Arnold Jansen van Nieuw Tuinzight.
Druiventuinders Hilde en Arnold Jansen van Nieuw Tuinzight. (Foto: )

Westlandse druiven zijn oogstrijp

Bij Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight zijn de Westlandse druiven oogstrijp en sinds afgelopen maandag, 15 augustus, weer verkrijgbaar aan de Zwethkade Zuid 45 in Den Hoorn. 

De aanvang van de druivenoogst is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. De druiven groeien weliswaar in druivenserres maar de Westlandse druiven van Nieuw Tuinzight zijn afhankelijk van alléén zonnewarmte.

 "Dit jaar hebben we een zonnig voorjaar gehad en dat konden we goed merken in de druivenserres. De krentperiode startte twee weken eerder dan in 2021 en verliep heel voorspoedig. De aanvang van onze druivenoogst is dan ook twee weken eerder dan vorig jaar", aldus de druiventuinders Hilde en Arnold Jansen.

"Het begin van de druivenoogst is sowieso moeilijk te plannen en als de druivenoogst uiteindelijk begint dan is het ook meteen heel druk want de oogstperiode duurt slechts een paar maanden. In die tijd worden alle druivensoorten rijp en moeten de trossen van de boom geknipt worden."

Druivenrassen

Bij Nieuw Tuinzight worden alle druivenrassen biodynamisch geteeld. Oude rassen zoals bijvoorbeeld de Muscaat van Alexandrië, Black Alicante en Emile Royal. Iedere druif heeft z’n eigen groeitempo. De Blauwe en Witte Frankenthalers zijn nu rijp dus die worden als eerste geoogst.

De druivenwinkel is elke werkdag van 11.00 tot 17.30 uur geopend en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.