Loek Post kan niet kiezen tussen het kerkorgel en de streetband.
Loek Post kan niet kiezen tussen het kerkorgel en de streetband. (Foto: Wolfgang van der Hoek)

Pijlers van de samenleving

Loek Post: 'Muziek is heel veelzijdig'

Muziek vormt de rode draad in het vrijwilligerswerk van Loek Post (56). Van muzikaal leider bij een streetband tot organist in de kerk en daarvóór solo-majorette en actief bij kinderkoor en jongerenkoor. Maar ook het sociale aspect van het verenigingsleven is belangrijk voor Loek. Zo is hij al 15 jaar vrijwilliger in de voetbalkantine. "Je staat versteld van de hoeveelheid mensen van andere verenigingen die je ook kent."

Linda van der Klooster

Loek Post is al 45 jaar lid bij muziekvereniging Fusica in Naaldwijk en is de muzikaal leider van streetband de Herriemenie van Fusica. “Ik dirigeer de band en neem de repetities op me, het instuderen van muziek. Ik maak ook arrangementen en zorg dat het muzikaal verantwoord klinkt om op treden. Daarnaast speel ik zelf trompet.”

De Herriemenie is ontstaan uit een geintje. “In 1990 traden we tijdens een optreden op met de Egerländerkapel. Die kapel is blijven bestaan, maar is nu een streetband geworden en de muziek is veranderd. Van volksmuziek uit de bergen naar Evergreens en feestmuziek.”

Kinderkoor

Loek speelt orgel in de rooms-katholieke kerk in Honselersdijk. “Ik speel tijdens diensten en begeleid af en toe het parochiekoor. In die kerk ben ik als jochie met muziek begonnen. Ik zong in het kinderkoor. Op de basisschool leerde ik blokfluit spelen en toen ik een jaar of twaalf was, kocht mijn moeder een orgel. Er zaten lessen bij en zo leerde ik mezelf spelen.”

Na het kinderkoor ging Loek bij het jongerenkoor van de kerk, The New Sound Singers. Hij bleef bij het kinderkoor in het combo, waar hij blokfluit en later orgel speelde. “Toen de dirigent overleed, werd ik organist en dirigent van het kinderkoor, tot het werd opgeheven.”

Ook bij het jongerenkoor werd Loek dirigent. “Dat heb ik tot ongeveer 2019 gedaan. Het koor stopte door gebrek aan aanwas van nieuwe leden. Het is moeilijk om in deze tijd jongeren enthousiast te maken voor een jongerenkoor. We proberen nu steeds projecten te doen. Bij kindervieringen als de Eerste Communie en als gelegenheidskoren bijvoorbeeld bij Kerstvieringen.”

YouTube

Muziek is belangrijk voor Loek. “Dat is altijd een vast iets geweest. Muziek is heel veelzijdig. Ik kan erg genieten van hedendaagse popmuziek, lekker de radio aan, maar ook van mooie grote koren. Britain’s Got Talent volg ik op YouTube. Als daar zangers of koren komen en iets moois voor elkaar krijgen, tot ontroering aan toe. Ik hou van massaliteit, grote muziekkoren en groepen en ook van drumcorps met een colourguard, die muziek en show doen. Daar is genoeg van op internet te vinden.”

'Ik hou van massaliteit, grote muziekkoren en groepen'

Loek heeft vroeger zelf meegedaan aan een colourguard uit Rijswijk, in het winterseizoen een ‘winterguard’ genoemd. “De groep heette Art Development Rijswijk. We deden een combinatie van dans met diverse attributen als vlaggen, houten geweren of ‘rifles’ en sabels, waarmee we een wervelende show maakten.”

Loek was eind jaren 80 al drie keer Nederlands kampioen solo-majorette in de eredivisie geworden. “Ik woonde in een bedrijfswoning aan de bloemenveiling omdat mijn vader daar werkte. Daar werd gesport. Ik oefende daar mijn majorette routines. Ik zag de colourguard repeteren en zo kwam ik bij hen terecht. Begin jaren 90 zijn we twee keer Nederlands kampioen geworden en zijn we nog in Amerika geweest, in Ohio, voor de wereldkampioenschappen.”

Bank

In het dagelijks leven doet Loek niets met muziek of dans. ”Ik werk bij de Rabobank als medewerker dagelijkse bankzaken lokaal. Mijn werk heeft nooit met muziek te maken gehad. Ik heb ook nooit naar het conservatorium gewild. Ik was bang dat het me zou gaan tegenstaan als ik me er verplicht mee bezig zou moeten houden.”

Elke maand, al ruim 15 jaar, draait Loek een bardienst bij Sportclub Honselersdijk. “Mijn zoon voetbalde daar. Ze zochten mensen voor achter de bar. Zo ben ik er ingerold. Hij is inmiddels volwassen en voetbalt nog steeds, en ik sta nog achter de bar. Het contact met mensen is leuk. Gezellig een praatje maken met iedereen die komt bestellen. Veel bekenden vanuit de club, maar ook gasten van buiten. Je staat versteld van de hoeveelheid mensen van andere verenigingen die je ook kent.”

Loek is een verenigingsmens. “Dat ben ik van huis uit. Mijn ouders waren ook altijd druk in het verenigingsleven. Dat zit in je. Ik heb gelukkig wel geleerd om af en toe nee te zeggen. Anders heb je geen privé- en sociaal leven meer. Je moet af en toe keuzes maken.”


Vrijwilligerswerk waar muziek in zit, maar ook klussen om in stilte van te genieten? Die vind je op www.westlandvoorelkaar.nl.