Afbeelding
(Foto: )

Johan Hendrik van Kinsbergenstraat in De Lier

Als je het geluk hebt om in een plaats met een korte naam te wonen, zoals De Lier met maar 6 letters, dan kan je nog wel de pech hebben om een lange straatnaam te treffen. Zoals bijvoorbeeld de Johan Hendrik van Kinsbergenstraat (31 letters en 3 spaties).Hoe vul je dan je formulieren in? Je komt bijna altijd ruimte te kort! Daarom is er nu de regel dat nieuwe straatnamen niet meer dan 24 karakters mogen hebben. Dat was in 1957 nog niet zo in De Lier. Eigenlijk is de straatnaam in De Lier zelfs 2 letters langer dan hij zou moeten zijn want Van Kinsbergen heette Jan en niet Johan. Maasdijk heeft zeven jaar later ook een straat naar Van Kinsbergen genoemd, maar dan zonder zijn voornamen te gebruiken. Wel zo handig.

Jan Hendrik van Kinsbergen (1735-1819) is in Doesburg geboren. Zijn vader Johann Heinrich Ginsberg is van Duitse oorsprong. Hij is onderofficier in het Staatse leger en heeft zijn naam vernederlandst naar Van Kinsbergen (en daarmee met 5 letters verlengd). Al op negenjarige leeftijd gaat Jan Hendrik als jonker in het legeronderdeel van zijn vader dienen en maakt diverse veldslagen mee. Daarna gaat hij studeren met als doel admiraal te worden. Zijn voorbeeld is Michiel de Ruyter. Jan Hendrik heeft het ver geschopt. Hij wint vele zeeslagen, waaronder die bij de Doggersbank, en wordt een zeeheld. Hij stijgt in rang tot luitenant-admiraal, trouwt de steenrijke dochter van de burgemeester van Amsterdam, bezoekt diverse Europese vorsten en ontvangt veel onderscheidingen. Koning Lodewijk Napoleon verheft hem in de adel door hem de titel Graaf van Doggersbank te geven. Wel apart als je bedenkt dat dit een zandbank in de Noordzee is, dertien meter onder de zeespiegel. Op oudere leeftijd heeft Van Kinsbergen veel aan liefdadigheid gedaan.

Woon je in de Johan Hendrik van Kinsbergenstraat of in een andere straat met meer dan 24 karakters? Dan horen we graag hoe je dit oplost. hawestland@gemeentewestland.nl.

Wil je weten wat jouw straatnaam betekent? Kijk dan op www.erfgoedwestland.nl/themas/straatnamen.