Het beeld van gravin Machteld zoals het vroeger op het plein stond.
Het beeld van gravin Machteld zoals het vroeger op het plein stond. (Foto: Archief)

Gravin Machteld in 2023 terug op Marktplein ‘s-Gravenzande

Algemeen

In januari van 2023 keert het beeld van Gravin Machteld terug op het Marktplein in ‘s-Gravenzande. Dat meldt Peter Duijsens, fractievoorzitter van Westland Verstandig. Zijn fractie maakte zich jarenlang hard voor de terugkeer van het beeld.

Het beeld verdween in januari 2018 uit het straatbeeld omdat het Marktplein werd opgeknapt. Op het nieuwe plein zou geen plek meer zijn voor de gravin. Het toenmalige college was voornemens het beeld bij het voormalig gemeentehuis te plaatsen, dat herontwikkeld wordt. Westland Verstandig was fervent voorstander van terugplaatsing op het plein. Het leverde slepende politieke discussie op.

Nu WV zelf in het college zit, lijkt de kwestie beslecht. Het beeld wordt in januari van 2023 teruggeplaatst en wel op het marktplein. De kosten die daarmee gemoeid zijn, worden geschat op € 80.000. Een plaats bij het oude gemeentehuis zou € 49.000 kosten.

Beeldhouwster Ingrid Rollema schiep het beeld ter ere van het 750-jarige bestaan van ‘s-Gravenzande. Het werd in 1996 onthuld.