Geestelijk vader van The Vineyard John van Antwerpen bij het pand van de voormalige De Westlandse Druif.
Geestelijk vader van The Vineyard John van Antwerpen bij het pand van de voormalige De Westlandse Druif. (Foto: PR)

The Vineyard maakt van pand Westlandse Druif veelzijdige ontmoetingsplek

Algemeen

Stichting The Vineyard heeft grootse plannen met het aangekochte pand van voormalig themapark De Westlandse Druif. Het moet een veelzijdige ontmoetingsplek worden, waar iedereen binnen kan lopen, ook buiten het kader van reserveren.

door Rianne Dekker

“Het past niet bij wat in ons hart leeft om te zeggen: je bent niet welkom als je niets afhuurt”, zegt één van de initiatiefnemers Rick Vermeer. Komende zaterdag laat de stichting tussen 15.00 en 18.00 uur middels een open huis zien wat het Westlandse publiek ervan kan verwachten. 

Hierop vooruitlopend licht Rick alvast een tipje van de sluier op. “Bij de entree worden de gasten getrakteerd op wetenswaardigheden over wat het pand tot nu toe heeft betekend. De Westlandse Druif was natuurlijk een waar begrip. In de grote ruimte beneden wordt een restaurant gerealiseerd met plek voor in ieder geval honderd gasten. In ‘de druppel’, de geluiddichte ruimte erbij, gaan we een aparte speelruimte voor kinderen creëren. Door het glas kunnen kind en ouder elkaar niet uit het oog verliezen. Beneden, in de oude brasserie, is een prachtige ruimte met een bar voor eigen events als bruiloften of bedrijfsfeesten. Boven is een grote vergaderzaal gevestigd, waar bedrijven gebruik van kunnen maken. Ook flexwerkplekken behoren tot de mogelijkheden aldaar. Verder zouden we boven graag een plek willen bieden aan de jeugd van 12 tot 18 jaar. Daar zit een eigen ingang die met een eigen sleutel te betreden is en mogen ze de ruimte naar eigen wens inrichten. Aangezien het pand langs een doorrij- en vaarroute ligt, met eigen aanlegsteiger, zouden we in de toekomst ook een mooie invulling aan de tuin kunnen geven. En wat heel belangrijk is: de druiventeelt zoals die plaatsvond bij De Westlandse Druif blijft intact. Ton Immerzeel zal deze als vanouds coördineren. Verder beschikken wij over Gert de Vries als horecamanager en Gerdy van Erven als operationeel manager op de werkvloer.”

Rick benadrukt dat per 12 november de event- en vergaderzaal al te huren zijn. “Het restaurant en de andere activiteiten zijn vooral toekomstplannen”.

Geen opgedrongen geloof

Er wordt druk gewerkt aan dit alles. Wat al gerealiseerd is bijvoorbeeld, is het ophangen van vier grote doeken, die gemaakt zijn door een Amerikaanse dominee. Op het eerste gezicht alleen een prachtige decoratie, maar wie verder kijkt ziet de trigger van de afbeeldingen. “Wij leggen die alleen uit aan de mensen als ze erom vragen”, aldus Rick. “Wij willen het geloof beslist niet in iemands gezicht duwen, maar een fijne plek creëren waar iedereen welkom is. Het sluit aan bij wat wij geloven, de boodschap uit de bijbel. Als mensen er wat over willen weten geven wij met alle liefde antwoord.”

Een plan

Het geeft het fundament aan waarop het project van The Vineyard is gebaseerd. Alles is begonnen bij de gelovige banketbakker John van Antwerpen. Wonend aan de Vlotlaan, liet de gedachte aan het pand van De Westlandse Druif John niet los. Hij deelde deze met vrienden en de gedachte rees dat het wel eens een hint van God zou kunnen zijn. “We besloten te bidden met elkaar en niet lang daarna werd ons gebed verhoord en kwam het gebouw te koop. Wij hadden geen geld en geen plan, maar God had blijkbaar wel een plan met ons”, aldus Rick. Een ondernemersplan, gebaseerd op hun maatschappelijke boodschap en gelovige context, werd gepresenteerd en gekozen uit zeven inzendingen. Dankzij een welwillende ondernemer, die gegrepen werd door het bijzondere concept en verhaal, kon de stichting het pand aankopen. “Alhoewel het niet voelt alsof het van ons is”, zo zegt Rick. “Wij hebben het in beheer en doen ermee wat aansluit bij ons geloven. Zo beleven wij dat.”