Winnaar van 2021 Dominic Bersee met in zijn spoor Luc Essink, die tweede werd.
Winnaar van 2021 Dominic Bersee met in zijn spoor Luc Essink, die tweede werd. (Foto: Carry Wilmink)

47ste Halve van Monster finisht in de sporthal

‘Lopen op het strand is loeizwaar, maar dat is dé uitdaging’

Zaterdag 19 november is het gebied tussen Ter Heijde en Kijkduin weer het toneel van vele hardlopers. Onder het motto ‘Beat the Beach’ kunnen er weer diverse loopafstanden bedwongen worden. 

door Marcel Zaat

Start en finish traditioneel bij De Wielepet, met dien verstande dat de finish dit keer is opgetrokken in de sporthal, "Eerste keer dat wij binnen eindigen. Bij minder weer is ook het leuker voor het publiek en het zal wat drukker zijn, wat het weer gezelliger maakt”, weet Paul Mul namens de organisatie. 

Mooi en zwaar

In 2020 werd het sportspektakel wegens coronaregels geschrapt, in 2021 kon er onder restricties (geen publiek) door 575 lopers worden gelopen en over anderhalve week is alles weer bij het oude. Paul Mul, voorzitter van de negenkoppige commissie die de loop organiseert vertelt enthousiast over De Halve van Monster, ook wel Ruitenburg Beach Run genoemd. Het parcours loopt vanaf Ter Heijde via het schelpenpad tot Kijkduin om vervolgens over het strand tot Vluchtenburg te lopen. Via een extra lus tot ‘Het Louwtje’ volgt de finish over het fietspad tot in de Monsterse sporthal. "In mijn ogen één van de mooiste en zwaarste parcoursen van Nederland. Buiten het gevecht tegen de weerselementen op het strand is het uniek dat wij geen startgelden betalen. Iedereen is welkom, maar wij kopen geen atleten. Voor 14 euro loop je een prachtig parcours, is er gezelligheid, een uitstekende verzorging tijdens en na afloop en een prima start-en finishpunt in De Wielepet," trapt Mul af.

Topdag

Mul (69), inmiddels de gepensioneerde leeftijd dus bereikt, maar nog steeds hier en daar de helpende hand biedend in de logistieke sector, heeft een klein verleden in de loopsport. "Ik ben geen Westlander van geboorte, maar ik woon er al 35 jaar met veel plezier. In een ver verleden liep ik wat veldcrossen, daarna werd het hoofdzakelijk voetbal, zwemmen en fitness. Door een toeval kwam ik in 2018 in gesprek met Cees Wubben, destijds een van de organisatoren van de Halve Marathon van Monster, toen de EasyRun genaamd. Duidelijk was dat er nieuwe mensen nodig waren voor het behoud voor het organiseren van het evenement en dan doen wij nu dus met negen personen en veel vrijwilligers en met heel veel enthousiasme moet ik zeggen. 2020 werd doorkruist, vorig jaar nog zonder publiek, maar deze editie moet weer een topdag gaan worden voor iedereen.”

Het startschot voor de De Halve Marathon zal om 14.00 uur volgen, maar daarvoor zijn er diverse andere lopen. Ook de Frame Run staat weer op het programma. Hierbij kunnen mensen met een beperking met een op maat gemaakte loopfiets hun parcours afleggen. Mul: "De vorige editie vonden sommige deelnemers de afstanden zelfs te kort, zo enthousiast waren zij er over. Dit keer kunnen de deelnemers kiezen tussen de 1.9- of de 5,1 kilometer. Gaaf om te zien hoe ook zij hun sport beoefenen.”

Uitdaging

Inschrijven kunnen de deelnemers online en zelfs tot op de dag van de loop. Zeker met de zwaarte van het parcours zullen er atleten nauwlettend de weersvoorspellingen volgen. "Elk weekend zijn er wel lopen, dus concurrentie is er altijd. Begrijpelijk kijken zij naar het weer, want op het strand kan het natuurlijk loeizwaar worden, maar juist dáár ligt er een uitdaging. Wij vormen samen met Egmond aan Zee de grootste strandloop. Zij lopen van zuid naar noord vaak met de wind mee en wij precies andersom, dat maakt het extra zwaar, maar nogmaals des te uitdagender.”

Carla Ophorst won zes keer de loop en hoopt op 19 november ook van de partij te zijn. "Ik heb al vanaf februari wat blessures achter de rug, maar ga er alles aan doen om er weer bij te zijn.” Ophorst (64) ziet het evenement als een échte uitdaging voor de loper. "Ik ben met het strand hier natuurlijk opgegroeid. Heerlijk met al die weidsheid, de duinen en heerlijk om zo onbevangen langs die vloedlijn te lopen. De eerste jaren was vooral het gebied rond de zandmotor extra zwaar. Nu is de ondergrond allemaal wat harder geworden, maar ik heb het wat vervloekt daar. Van de trainingsgroep die ik in Rotterdam onder mijn hoede heb zijn er vorig jaar al een aantal meegegaan en dan gaat er een wereld open voor ze. Het blijft een prachtige loop.”

Na afloop is er voor iedere deelnemer vers fruit, sportdrank, water en erwtensoep. Ook ontvangen de deelnemers na afloop een handdoek als herinnering.

14:00 uur Ruitenburg Beach Run 21, 1 km

14:00 uur Lopers Company Westland Walkingtour 10, 3 km

14:10 uur Venéco Run 10,3 km

14:10 uur Venéco Frame-Run 5.1 km

14:20 uur Opti-Flor Run 5,4 km

14:20 uur Venéco Frame-Run 1,9 km

16:30 Ruitenburg Beach Run Sluiting Finish

16:30 Prijsuitreiking

17:00 Verloting (op basis van het startnummer)


Inschrijven voor alle hardloop en wandeldisciplines kan via de site: www.halvevanmonster.nl